Élet-Stílus

Hokivébé hét esélyessel

Pénteken rajtol és május 13-ig tart Moszkvában a jégkorong-világbajnokság, amelyen a svéd csapat címvédését elsősorban az oroszok és a csehek akadályozhatják meg. A torna alatt dől el, hogy a 2012-es világbajnokságot, mely ország rendezheti. Magyarország is pályázik.

A sportágban szinte megszokott, hogy rendszerint hét válogatott – a svéd, a cseh, az amerikai, a kanadai, a szlovák, a finn és a házigazda orosz – száll harcba az aranyéremért, és nagy meglepetés lenne, ha valamelyikük nem jutna be a negyeddöntőbe. Ám éppen e gárdákat érinti mindig az észak-amerikai profiliga (NHL) rájátszása, így aztán a keretek – a tengerentúli eredmények függvényében – a vb alatt is módosulnak, ezért is nehéz jósolgatni.

Új szabályok, régi esélyesek

A torna 16 csapatát négy négyes csoportba sorolták, az utolsók egymást között eldöntik, melyik kettő esik ki, és a legrosszabb csatlakozik majd a magyar válogatottat is felvonultató divízió I-be. Az első körből továbbjutó 12 együttes két hatos csoportban folytatja, és ezekből a legjobb négy-négy vívja a negyeddöntőt. Újdonság, hogy már a csoportküzdelmekben sincs döntetlen, egyenlő állás esetén jön a hirtelen halál, illetve a büntetőpárharc.

A svédeknek sikerült először a sportág történetében az a bravúr, hogy egy időben az olimpiai- és a világbajnoki címet is ők birtokolták. Idén a skandinávoknak nagyon nehéz dolguk lesz, hiszen a legnagyobb sztárjaik nélkül, fiatal tapasztalatlan csapattal utaznak Moszkvába, mindössze egy NHL-es játékos van a keretben. Nem lesz ott a NHL rájátszásából a Nashville-el kieső Peter Forsberg és a Torontóval elbukó Mats Sundin: mindkét veterán játékos a hosszú és fárasztó szezonra, illetve kisebb sérülésekre hivatkozott. A világ egyik legjobb védőjének tartott Niklas Lidström pedig a Detroittal még harcban van a Stanley Kupáért.

A kanadaiak legnagyobb sztárja, az észak-amerikai profiliga alapszakaszának a gólkirálya, Sidney Crosby sem vállalta a játékot, miután a lábát törte. A hét világbajnokságon és két olimpián szereplő Ryan Smith is otthon marad – az ő sérüléséről nem állnak rendelkezésre pontos információk.

Megtörné a hazai átkot az orosz csapat

Az elmúlt 11 évben 5 világbajnoki győzelmet arató csehek 10 NHL-ben is megfordult játékossal szállnak harcba az aranyért. Jaromir Jagr azonban nem utazik el Moszkvába, mivel a New York Rangers-szel érdekelt a Keleti főcsoport elődöntőjében.

Az orosz csapat 14 év után szeretne végre vébéaranyat nyerni, de az elmúlt évek statisztikái nem sok jóval kecsegtetik Jevgenyij Malkinékat. Az aktuális tornák házigazdái ugyanis több mint két évtizede nem diadalmaskodtak. A keretet elnézve azonban nem lenne meglepetés, ha a házigazda célba érne, hiszen az NHL-ben tavaly az Év Újoncának választott Alekszander Ovecskin mellett a címre idén jó esélyekkel pályázó Malkin is ott lesz a keretben.

Vébére pályázunk

A vb idején születik döntés, hogy mely ország rendezheti a 2012-es világbajnokságot. A kandidálók között van Magyarország is, a riválisok: Svédország, Finnország és Csehország.

A csoportbeosztások
A csoport: Svédország, Svájc, Lettország, Olaszország

B csoport: Csehország, Egyesült Államok, Fehéroroszország, Ausztria

C csoport: Kanada, Szlovákia, Németország, Norvégia

D csoport: Oroszország, Finnország, Ukrajna, Dánia

A középdöntőben az A és D (E csoport néven), illetve a B és C csoport (F csoport) legjobb három csapata van azonos ágon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik