Élet-Stílus

Hiller miatt bukott a cannes-i magyar program?

Nem került be az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt meghívottjai közé Magyarország, mert a szervezők szerint a magyar kulturális miniszter mindenáron Andrew Vajna Szabadság, szerelem című filmjét akarta a főprogramba ajánlani, ám szerintük ez az alkotás nem felelt meg a feltételeknek – írja az Index.

A hírportál információi szerint a szervezők a Kulturális és Oktatási Minisztériumnak (OKM) írt levelükben azzal indokolták a döntést, hogy Magyarország kulturális minisztere a franciaországi magyar nagykövet közreműködésével arról akarta meggyőzni őket, hogy a Szabadság, szerelem című magyar–angol koprodukciót – amit már korábban, 2006-ban bemutattak Berlinben – vegyék fel a programba.


A film mellé még azt is el akarták érni – állítja az Index –, hogy a szervezők hívják meg a budapesti Korda Stúdiót – amely szintén Andrew Vajna vállalkozása – és egy „prominens amerikai sztárt”. Ezzel szemben a fesztivál szervezői az ország fiatal filmeseit szerették volna bemutatni. A program összeállítói e-mailben közölték azt is: visszavonják Magyarország meghívását a Tous les Cinémas du Monde 2007 programba.

Az Index a Kanadában tartózkodó Hiller István kulturális minisztert idézve azt írta: a cannes-i szervezők felkérése későn érkezett ahhoz, hogy azt a feltételt, miszerint a bemutatásra szánt alkotás korábban ne szerepeljen más fesztiválokon, teljesíteni lehetett volna.


Az OKM az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt megerősítve azt írta, a fiatal magyar filmesek legkiválóbb alkotásai már más rangos külföldi filmmustrán is szerepeltek a francia fesztivál előtt, a magyar szervezők ezért nem tudták teljesíteni a cannes-i feltételt, vagyis azt, hogy a nemzetközi „fesztiválpremier” náluk legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik