Élet-Stílus

Elhunyt Jack Valenti

Nyolcvanöt éves korában csütörtökön washingtoni otthonában elhunyt Jack Valenti, az amerikai filmszövetség (Amerikai Mozgókép Egyesülés, MPAA) volt elnöke, a hollywoodi filmipar egyik legbefolyásosabb embere.

Jack Valenti, akit márciusban szélütés ért, s azóta nagybeteg volt, 38 év után 2004 júliusában köszönt le a befolyásos filmszövetség éléről. Mindvégig büszkén védte az amerikai filmipart, annak első számú lobbistájaként emlegették.


A filmszövetség elnöki tisztéről lemondva az illegális filmletöltések és másolások elleni küzdelembe vetette bele magát, Washingtonban azért lobbizott, hogy a szigorítsák az illegális sokszorosításért kiszabható büntetést. Igaz, már a 80-as évektől kezdve keresztes hadjáratot folytatott a szerzői jogok megerősítéséért. “A videomagnó olyan az amerikai film producerei és az amerikai közönség számára, mint a bostoni fojtogató az otthonukban egyedül lévő nők számára” – mondta egy ízben a kongresszus előtt.


Az 1921-ben a Texas állambeli Houstonban született Jack Valenti színházi jegyszedőként kezdte, vadászpilótaként szolgált a II. világháborúban, s dolgozott két amerikai elnök, John F. Kennedy és Lyndon Johnson környezetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik