Élet-Stílus

Csökken a halálos közúti balesetek száma

Az Európai Bizottság számításai szerint a 2001 és 2010 közötti időszakban felére, évi 25 ezerre csökkenjen a halálos áldozatok száma az európai közutakon.

A halálos áldozatok száma az utóbbi tizenkét hónapban nyolc százalékkal csökkent, és 2001-hez képest tavaly közel 12 ezer emberéletet mentettek meg az Európai Unióban – derül ki az adatokból, amelyeket Jacques Barrot közlekedési biztos ismertetett pénteken.

Az első európai közlekedésbiztonsági nap alkalmából közzétett adatok szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb az ittas vezetés okozta halálos közúti balesetek aránya (8,7 százalék), ugyanakkor 67 százalékkal a legalacsonyabb azoké, akik rendszeresen használják a biztonsági övet.

A tagországokban a személygépkocsik vagy kisteherautók első ülésein az utasok 67–97 százaléka köti be a biztonsági övet, a hátsó üléseken azonban ezt csupán 28–29 százalékuk – Magyarországon 34 – teszi meg.

Uniós szinten a közúti halálesetek 5–30 százalékát olyan vezető okozta, aki a törvény szerint megengedett szint felett fogyasztott alkoholt. A számokból az is kiderült, hogy sokszor a vezetők akár 50 százaléka nem tartja be az érvényes sebességkorlátozásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik