Élet-Stílus

Távozásra szólították fel Kistelekit

Bodnár György, a Szaknévsor és a futballmérkőzések televíziós jogainak értékesítése kapcsán ismertté vált üzletember szerint Kisteleki Istvánnak, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének sorozatos hibái miatt nem kapott szavazatot és veszített a magyar-horvát 2012-es Európa-bajnoki pályázat a múlt heti cardiffi tanácskozáson, ezért az MLSZ vezetőjének le kellene mondania.

Az üzletember ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján mondta, amelyen televíziós bejátszásokkal és újságcikkekkel próbálta bizonyítani, hogy az elmúlt másfél évben az MLSZ vezetője szerinte a döntést is befolyásoló kérdésekben többször is rosszul határozott, és nem egyszer valótlanságokat állított.

Bodnár, aki eddig, azért nem kritizált nyilvánosan, mert úgy vélte, csak az összefogás segítheti a kandidálást, Gyárfás Tamás pályázati vezetői kinevezése után két tárgyaláson vett részt a munkáért felelős vezetőkkel, később az ott tapasztaltak miatt azonban már nem látta ennek értelmét.

Rossz lóra tettünk

Az egyik legnagyobb hibának a Kentaro társasággal kötött televíziós szerződés felmondását tartja a Sport Five javára. Az MLSZ nem titkoltan azért határozott így, mert olyan információi voltak, hogy a Sport Five komoly befolyással bír a nemzetközi szövetségben. Bodnár szerint azonban két dolgot is figyelmen kívül hagytak a szerződésbontásnál: egyrészt, a FIFA korábban kirúgta a közvetítésekkel foglalkozó cég első emberét a szervezetből, másrészt pedig ha a vállalatnak valós ereje lett is volna, és irányíthatta volna a szavazást az UEFA végrehajtó bizottságában, akkor sem a magyar-horvát pályázat sikerét mozdította volna elő, hiszen Ukrajnában és Lengyelországban is nála vannak a sugárzási jogok, s a két ország piaca lényegesen nagyobb. A Kentaróval ezen logika alapján biztosan jött volna két-három szavazat, hiszen a vb-tagokat delegáló országok közül ennyiben ez a vállalat a jogtulajdonos, ráadásul az MLSZ elkerült volna egy pert, ami most a svájci bíróságon zajlik.

Ezt megelőzően Bodnár megkérdőjelezte az UEFA elnökválasztásra kialakított magyar álláspont átgondoltságát, mivel szerinte már évek óta tudni lehetett, hogy Sepp Blatter, a FIFA első embere rossz viszonyt ápol Lennart Johanson UEFA-vezérrel, és kihívója mögé áll, az MLSZ ugyanakkor nyíltan a januárban vesztes svéd vezetőt támogatta.

Segítettünk a riválisnak

Szintén komoly ballépésnek, egyenesen nevetségesnek nevezte az ukrán Hrihorij Szurkisz esetét, akit azért szavazott be Magyarország képviseletében Kisteleki István a végrehajtó bizottságba januárban, mert ő megígérte, hogy a magyar-horvát pályázatot támogatja majd. Ezt Bodnár szerint legfeljebb azon kívül tehette volna csak meg, hiszen mint érdekelt a szavazáson nem vehetett részt, de segítsége a sajátjaival szemben eleve nehezen hihető. A sportvezető beválasztása ráadásul mindössze egy, azaz a magyar szavazaton múlt.

A hibák között Bodnár magát a pályázati anyagot is megemlítette, amelyet ugyan magas színvonalúnak nevezett, ám szerinte hosszúsága miatt biztos, hogy senki nem olvasta el, ezért nem is szabad ezt az UEFA hibájának felróni.

Érthetetlen szerinte, hogy Kisteleki egy szombati televíziós interjújában számon kérte több, a FIFA-ban és az UEFA-ban is tevékenykedő, vagy ott jó kapcsolatokkal bíró vezetőn, így Bozóky Imrén, Puhl Sándoron és Mezey Györgyön is, hogy mit tettek a sikerért. Bodnár szerint ugyanakkor éppen Kistelekinek kellett volna kikérni ezeknek az embereknek a véleményét.

Távoznia kellene Kistelekinek

Az MLSZ-elnök ráadásul nemzetközi szinten is olyan jól ismert kiválóságokat mint Nyilasi Tibor, Détári Lajos, vagy Puhl Sándor nem vitt ki Cardiffba, a küldöttség ugyanakkor tele volt ismeretlen emberekkel – mondta Bodnár.

A pályázatnak szerinte óriási segítséget jelentett volna Lothar Matthäus korábbi szövetségi kapitány is, akinek a segítségét Franz Beckenbauer is igénybe vette a 2006-os vb-pályázatnál, Magyarországról azonban elküldték.

“Azért, mert egy pályázatot valaki elveszít, még nem kell lemondani, ez egy csacskaság, hiszen egy sebésznek sem kell felmondani, ha műtét közben meghal a beteg. Ugyanakkor ha egy sebész megoperál valakit és kiderül, hogy 43 hibát vét a műtét közben, csak illene valamilyen módon azt mondani, hogy kérem ebből elég” – jelentette ki Bodnár.

Ezek után az üzletember azt is megkérdőjelezte, hogy Kisteleki valóban úgy érezte-e, hogy nyerünk. Szerinte ennek ellentmond, hogy az MLSZ közgyűlését nem az április 18-i cardiffi döntés követő időpontra, hanem még április 13-ra hívta össze. “Csak az az ember tehette 13-ra az MLSZ közgyűlését, aki erkölcstelenül becsapott egy országot, mert tudta, hogy nem nyernek” – mondta.

Bodnár György a sajtótájékoztató végén egy az eseményről készített videókazettát egy borítékba zárta, arra az esetre, ha az MLSZ első embere beperelné őt, amelynek, mint mondta, kifejezetten örülne.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!



Ajánlott videó

Olvasói sztorik