Élet-Stílus

Az SMS szegényíti a nyelvet

A rövid szöveges üzenetek (sms) egyre elterjedtebb gyakorlata hovatovább komolyan veszélyezteti az ír gyerekek nyelvi, helyesírási készségét - állapította meg egy dublini oktatási testület.

Az állami tanfelügyeleti bizottság azután fújt riadót, hogy széles körű vizsgálat keretében alaposan elemezték a 15 évesek tavalyi írásbeli vizsgateljesítményeit. Mint az Irish Times című lapban elmondták, a mobilozás, és azon belül az sms-kommunikáció nyomán egyre rosszabb a tanulók helyesírása: a hagyományos (tehát helyes) helyett vészesen terjed a fonetikus szövegírás, az írásjelek használata viszont mind ritkább.

A jelentés azt is aggodalommal állapítja meg, hogy a sokat sms-ezők írásbeli feladataikban, dolgozataikban indokolatlanul rövid mondatokat használnak, szókincsük igen szegényes, és minden nyelvtani kategóriában (például az igeidők terén) a lehető legegyszerűbb alakokat használják, ami már-már primitívvé teszi nyelvezetüket. Nagy zuhanás ez 3-4 év alatt, hiszen 2003-ban a 15 évesek kategóriájában az ír iskolások még az első tíz között voltak egy nemzetközi íráskészség-felmérésen.

Az íráskészséget a többi digitális kommunikáció forrás is veszélyezteti, hiszen a felhasználók egyre inkább arra törekednek, hogy az információ gyorsan jusson el a monitor másik oldalán ülő beszélgetőtárshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik