Élet-Stílus

Románia felé fordulhatnak az autógyárak

Romániában komoly autóipari beruházások valósulhatnak meg a következő két-három évben, de ha az ország nem használja ki a lehetőségeket, akkor a nemzetközi vállalatok keletebbre mennek, mondta az európai autógyártók szövetségének (ACEA) főtitkára.

Ivan Hodac emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Szlovákia vonzotta a legjelentősebb autóipari beruházásokat, ám ott a kapacitásokat nemigen lehet tovább növelni, már a gazdaság 30 százalékát teszi ki az ágazat.

A szakember úgy látja, hogy Románia fő versenytársa Oroszország és Ukrajna lehet, ezért a román kormánynak igyekeznie kell, hogy olyan körülményeket biztosítson, illetve olyan, elsősorban infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg, amelyek kedvezők a külföldi vállalatok számára.

Hodac szerint a külföldi vállalatok „nem feltétlenül az olcsó munkaerő miatt fektetnek be Romániában, ennél fontosabb a fejlett infrastruktúra”.

Romániában jelenleg a Renault érdekeltségi körébe tartozó Dacia és a Daewoo Automobile Romania – a volt román–dél-koreai vegyesvállalat – gyárt személygépkocsikat, és több autóipari beszállító is megtelepedett az országban.

A Daewoo tavaly 24 ezer kocsit, 140 ezer motort és 193 ezer sebességváltót gyártott. A Dacia gyárában ugyanekkor 200 ezer autó készült és jövőre 350 ezer darab a terv.

Szlovákiában a jelentős beruházásoknak köszönhetően 2012-ben már 840 700 autót gyártanak, ezzel az ország az egy lakosra jutó autógyártásban világelső lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik