Élet-Stílus

Megszűnik a 98-as benzin?

Egyelőre számos, egymásnak részben ellentmondó információ szerint a jövő hónap elejétől megszűnik a 98-as oktánszámú benzin árusítása a töltőállomásoknál. Az már biztos, a Mol-kutaknál nem lesz 98-as.

A hivatalos dátum április harmincadikának látszik, de mivel a készleteket már egy ideje nem töltik föl, egyes kutakon előbb is elfogyhat a normál és a prémiumkategória közé, félútra pozicionált üzemanyag – értesült a Holtankoljak.hu.

Nem központilag szüntetik meg

A hírre reagálva Dr. Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség Főtitkára a FigyelőNetnek elmondta, ő nem tud ilyen jellegű nagy változásról a piacon. Mint fogalmazott, az elképzelhető, hogy egy nagyobb forgalmazó megszünteti az árusítást. Arról azonban szó sincs, hogy egy hét múlva sehol az országban nem lesz kapható a 98-as oktánszámú üzemanyag.

A Holtankoljak.hu részéről úgy nyilatkoztak, hogy információjuk szerint egy olyan forgalmazó fejenzé be a 98-as árusítását, amely döntően befolyásolja az ott lévő üzemanyagok mennyiségét és milyenségét.

A hazai piac legnagyobb üzemanyag-kiszolgálója az este folyamán végül megerősítette a hírt annyiban, hogy a Mol saját kútjainál valóban megszűnik a 98-as oktánszámú benzin forgalmazása. Mindezt Bacsur György a cég sajtószóvivője mondta el a FigyelőNetnek.

Nincs rá igény

Az üzemanyagpiaccal foglalkozó honlap szerint, aki figyelemmel kíséri az üzemanyag-forgalmazási statisztikákat, tulajdonképpen már sejthette, hogy a 98-as benzin sorsát előbb utóbb megpecsételi a fogyasztói érdektelenség.

Az árában és minőségében is a prémium- és az euroszuper benzin közötti átmenetet képviselő termék eladási mutatói egyre estek, s az idei év első negyedévéről közzétett adatok szerint a 98-asból már tizedannyi sem fogyott a kutakon, mint a 95-ösből, s még a legvastagabb pénztárcájú vendégkörrel megáldott budai töltőállomásokon sem adtak el belőle napi négy-ötszáz liternél többet.

A termékpaletta változtatása egyébként nem szokatlan jelenség az üzemanyagpiacon; tavalyelőtt a 91-es oktánszámú benzin forgalmazását szüntették meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik