Élet-Stílus

Május 1-től drágul a négynapos matrica

Jön a nyár, így ismét emelkedik a négynapos matrica ára. A motorosoknak viszont jó hír, hogy ők fél áron vehetnek majd vignettát.

Ahogy azt a korábbi években már megszokhattuk, május 1-jétől többet kell fizetni a személyautók számára kialakított D1-es matrica négynapos változatáért. 1170 helyett 1530 forintba kerül az autópálya-használati jogosultság legrövidebb időszakra szóló változata. Négy hónapig, egészen pontosan szeptember 30-ig van érvényben a magasabb tarifa.

Az emelés oka, hogy a nyári időszakban a külföldi turisták és a magyarok is többet használják a sztrádákat, így a fenntartása is többe kerül – mondta el a Független Hírügynökségnek Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) szóvivője.


Május 1-től drágul a négynapos matrica 1

Több matrica, drágábban (fotó:vezess.hu)


Örülhetnek viszont a motorosok, hiszen a kétkerekűekre szintén május 1-jétől fél áron, azaz 765 forintért lehet “matricát” venni. Ez csak abban az esetben érvényes, ha elektronikus úton, tehát interneten, vagy SMS formájában váltják meg az autópálya-használatot. Ilyenkor 100 forint kezelési költséget is felszámítanak.

Az ÁAK adataiból kiderül, hogy tavaly a négynapos matrica fogyott leginkább, hiszen a 12,5 millió eladott vignettából 8 millió volt ez a fajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik