Élet-Stílus

Oroszország úszó atomerőművet épít

Oroszország hozzáfogott a világ első úszó atomerőművének a megépítéséhez. Az erőművel távoli vidékek energiaellátását kívánják megoldani.

Az orosz atomenergia-minisztérium (Minatom) bejelentette, hogy az erőmű alapegységét az Oroszország sarkkörön túli területén fekvő Szeverodvinszkben gyártják. A 200 millió dolláros erőművet a tervek szerint 2010-ben állítják üzembe.

Az Akademik Lomonoszov névre keresztelt atomerőmű a Szevmas hajóépítő céget látja el majd elektromos árammal. Ez a vállalat atomenergia-meghajtású tengeralattjárók építésére szakosodott.

A Minatom szerint az erőmű tervezett élettartama 12–15 év, és sugárzás szempontjából rendkívül biztonságos. A projektben részt vevő egyik vezető mérnök, Oleg Szamojlov a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a legsúlyosabb balesetet feltételezve, amely kárt tesz a radioaktív zónában is, csupán az erőmű egy kilométeres körzetében kell polgári védelmi intézkedéseket életbe léptetni.


Oroszország úszó atomerőművet épít 1

A környezetvédõk erõsen támadják a tervet.


A Minatom elmondta, hogy ilyen erőműveket széles körben lehetne alkalmazni az energiaszegény vidékeken, és energiával láthatnának el víztisztító telepeket is. Oroszország abban bízik, hogy értékesíteni tudja a technológiát a csendes-óceáni államoknak. Már több mint 12 ország jelezte érdeklődését a projekt iránt. Oroszország hét úszó atomerőmű építését tervezi 2015-ig.

A környezetvédők viszont erősen bírálják a tervezetet. Charles Digges, a norvég székhelyű Bellona honlap szerkesztője úgy nyilatkozott az Associated Press hírügynökségnek, hogy az úszó atomerőművek egyáltalán nem biztonságosak – és nem is lehet azzá tenni őket.

„Veszélyt jelent, hogy elsüllyedhet maga az erőműegység, és veszélyt hordoz magában az is, amikor az egységeket a felhasználási helyükre vontatják” – mondta.

Oroszország viszont növelni akarja atomerőművi kapacitását. Jelenleg az országban az elektromos áramszükséglet 17 százalékát fedezi 10 atomerőmű 31 reaktora. Putyin elnök úgy nyilatkozott, hogy a közeljövőben 25 százalékra kívánják növelni ezt az arányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik