Élet-Stílus

Nyáron már gyorsabban hajthatunk?

Az április elsejétől megváltozott KRESZ-szabályok szerint egyes autóutakon a jelenlegi 90 km/órás sebességnél gyorsabban hajthatnánk, hogy hol az hamarosan kiderülhet.

2007 április 1-jén lépett életbe a KRESZ új szabálya, mely szerint azokon az utakon, amelyek alkalmasak erre, lakott területen kívül 90 km/óránál gyorsabban is lehet autózni.

Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője megerősítve egyéb sajtóinformációkat a FigyelőNetnek is elmondta, a kérdéssel kapcsolatban társaságuk készített egy listát azokról a helyekről, ahol javasolják a sebességhatár emelését. Ez a javasolt útszakaszokat tartalmazó anyag jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium(GKM) előtt van.


Nyáron már gyorsabban hajthatunk? 1


A GKM részéről dr. Lányi Péter elmondta, hogy a KRESZ módosítás a lehetőséget teremtette meg, amelyet most egy szakmai egyeztetésnek kell követnie. Ez, mint mondta egy forgalomszabályozási rendeletmódosítást jelent. A tervek szerint ez rövid időn belül megtörténik, így akár már a nyár folyamán kikerülhetnének a szabályozó táblák az érintett utakra. Mint a főosztályvezető helyettes elmondta, döntő változásokat az autósok nem várhatnak, alapvetően olyan utakon, mint a jelenleg is négysávos 8-as és 3 –as úton várhatók a gyorsabb közlekedést engedélyező szakaszok.

Ha a minisztérium is jóváhagyja a listát egyes helyeken 100-110 km/óra is lehet a sebességhatár, amire jelzőtábla figyelmezteti majd az autósokat. Ezek viszont csak olyan útszakaszok lehetnek, amelyek mintegy 30 különböző ponton megfelelnek a felállított szempontrendszernek, így jó minőségű, legalább 5 kilométer hosszú, jól belátható, nincsenek benne kanyarok, lejtő, illetve emelkedő szakaszok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik