Élet-Stílus

Csagajev a világbajnok

Az üzbég Ruszlan Csagajev a WBA új nehézsúlyú bajnoka, miután Stuttgartban legyőzte a címvédő Nyikolaj Valujevet. Bár a meccs egyoldalú volt, a pontozóbírák ismét kitettek magukért.

Két veretlen nehézsúlyú ökölvívó találkozott a Porsche Arénában: a WBA orosz világbajnoka, Nyikolaj Valujev és az üzbégek kiválósága, a hivatalos kihívó Ruszlan Csagajev. Azzal mindenki, aki nem csak a “verhetetlen nagy medvét” látta Valujevben, tisztában volt, hogy Csagajev ökölvívó tudásban fényévekkel előrébb járt, mint a címvédő, de ennyire sima küzdelemre senki nem számított. Valujev fizikai fölénye ugyanis mindenkit óvatos esélylatolgatásra késztetett.

A mérkőzés lassabb iramban kezdődött, Csagajev eleinte testre próbált támadni, míg Valujev baljaival képtelen volt elérni ellenfelét. A harmadik, amúgy kiegyenlített menetet követően Csagajev robbantott, baljai egyre többször érte el ellenfele fejét. Valujev a 6. felvonástól próbált nagyobb iramra kapcsolni, de hiába szorította a kötelekhez küzdőfelét, az jól védekezett, és a címvédő próbálkozásai a kesztyűjén haltak el.

A 7. etap elején több olyan akció volt, amikor mindkét bunyós talált, de a menet második felében Csagajev ismét hatásosabbnak bizonyult, így talán ezt a 10 pontot is egyértelműen elnyerte. A nyolcadikban Valujev volt aktívabb, közel azonos találat mellett egyszer egy jobbfelütéssel, testen nagyon eltalálta Csagajevet, de az üzbég nem került bajba.

A szereposztás a következő menetben fordított volt, Csagajev egy balhorga „átszaladt” Valujeven. Ez volt egyébként az a menet, amikor talán fáradni látszottak a bokszolók, innentől kezdve egy kicsit mintha több lett volna a dulakodás. No és persze több belharc, nyíltsisakos verekedés, amiben ismét Csagajev volt fölényben. Az utolsó felvonásban Valujev mindent megtett, hogy esetleg kiüsse ellenfelét, de nem tudta átütni Csagajev fedezékét.

A 12 menet után egyértelmű volt, hogy nagyon a kihívó Ruszlan Csagajevnek (23-0-1) vastagon kellene megnyernie a mérkőzést, de a hivatalos pontozók majdnem megcsinálták a csodát. Az egyik pontozó 114-114-re, azaz döntetlenre pontozott, ami az arcátlanság netovábbja. Ennél már csak egy fokkal jobb a második pontozó 115-113-as eredménye, amely legalább Csagajevnek kedvezett. A harmadik pontozó 117-111-es ítélete talán megfelel a látottaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik