Élet-Stílus

Kellerék terve alapján épülhet a pécsi koncertközpont

Keller Ferenc és társai tervei alapján épülhet az „Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010” első kulcsprojektje, a „Pécsi konferencia- és koncertközpont.”

A csütörtöki pécsi eredményhirdetésen Wágner Péter, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy a majd 50 beérkezett pályázatot négy fő szempont alapján értékelték: a környezetbe való illeszkedés, az épület emblematikus építészeti megjelenítése, funkcionalitás és gazdaságosság alapján. „A pályaművek mind rendkívül magas színvonalat képviselnek”, mondta.

A zsűri a beérkezett tervek közül hatot (Tarnócky Tamás Attila, Mányi Dániel, Zoboki Gábor, Kistelegdi István és ifj. Kistelegdi István, Mórócz Tamás, Vasáros Zsolt pályaműve) megvételre ajánlott Pécs Megyei Jogú Önkormányzatának.

Kamarás Bálint magas színvonalú alaprajzainak és térszervezési javaslatainak köszönhetően III. díjban részesült. A II. díjat Müller Mária és Kovács Andor nyerte el pályaművük egységével és magas színvonalú városépítészeti értékeivel. A 15-ös számú egyedülállóan egységes és magas építészeti színvonalat képviselő terv egyöntetű tetszést aratott a bírálóbizottság körében, így az I. díjban részesítette Keller Ferenc és társai munkáját.

Pécs és a régió jelenleg nem rendelkezik korszerű hangversenyteremmel. Ahhoz, hogy 2010-ben európai színvonalon lehessen itt hangversenyt rendezni, szükséges, hogy egy új, minden szakmai követelménynek megfelelő, nagyszámú nézőt befogadni képes hangversenyterem épüljön meg, mely egyúttal a régió egyik kiemelkedő kulturális intézményévé válhatna. A most kihirdetett nyertes pályamű minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy a megvalósuló épület elhelyezze Pécset – de legalábbis megalapozza helyét – Európa zenei térképén.
Az „Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010” program öt kulcsprojektje (a Zsolnay Kulturális Negyed, a Nagy Kiállítótér, a Regionális Könyvtár és Információközpont, a Zenei és Konferenciaközpont, illetve a Közterek és parkok újjáélesztése) közül ez az első tervpályázat, melyben eredményt hirdettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik