Élet-Stílus

Veretlen kihívóval bokszol Valujev

Hosszú idő után szombat este ismét két veretlen nehézsúlyú bokszoló csap össze valamelyik világbajnoki övért.

Szinte hihetetlen, de a boksztörténeti helyét már elfoglaló, másfél évtizeddel ezelőtti Holyfield-Bowe összecsapás óta mindössze egyszer került sor világbajnoki mérkőzésen két makulátlan rekordú királykategóriás harcos összecsapására – 1999-ben a WBO égisze alatt megrendezett mérkőzésen Vitali Klitschko verte három menetben az amerikai Ed Mahone-t. Április 14-én azonban ismét a tökéletes rekordé lesz a főszerep: a Stuttgarti Porsche-Arenában Nyikolaj Valujev ugyanis a WBA nehézsúlyú öve mellett veretlenségét is kockára teszi az eddig szintén csupa diadalt arató Ruszlan Csagajev ellen. A mérkőzés abból a szempontból is unikumnak számít, hogy a nehézfiúk sokat emlegetett kelet-európai dominanciájának új fejezetét nyitja meg: nem csak arról van szó ugyanis, hogy az ex-szovjet öklözők átvették a hatalmat a mindenkori amerikai dominanciájú királykategóriában – már kihívóik is ugyanabból a régióból érkeznek.


Veretlen kihívóval bokszol Valujev 1

Jelentõs a méretkülönbség (profibox.hu)


Valujev (46-0; 34KO), Szentpétervár szülötte nem kisebb csúcsot vett célba, minthogy megdöntse a legendás Rocky Marciano a visszavonulásig kitartó veretlenségi sorozatát. Persze, a gigantikus termetű harcosnak a fair-play szabályai értelmében először egyesítenie kellene a modern éra szervezeteinek öveit – amire, valljuk be, nincs túl sok esély – s csak azután elgondolkozni azon, hogy a kategória vitathatatlan uraként melyik legenda nyomdokaiba kíván lépni. Helyzetét a mai nehézsúly (egyik) trónján mindenesetre az elmúlt 12 hónapban stabilizálta, s a Jameel McCline, a Monte Barrett, és az Owen Beck elleni idő előtti sikerekkel feledtette a John Ruíz elleni, világbajnoki övet érő, igencsak vitatható diadalát. Ma már a bokszvilág tengeren innen és túl is elismeri a korábban csak cirkuszi méretei miatt figyelmet keltő harcos képességeit, igaz, egy komoly megmérettetés még hátra van boksztörténeti legitimitásához – s Csagajev úgy gondolja, hogy ő lehet az, aki ezt a lehetőséget megadja az orosz óriásnak – persze a győzelmet a maga legendáriumának fenntartva.

Csagajev (22-0-1; 17KO) a nehézsúlyú öklözőkben hiányt sosem szenvedő Universum Box-Promotion csapatában sokáig a háttérben maradt, s a világbajnoki babérokat olyan nevek aratták le – vagy nem aratták le -, mint a Klicsko-fivérek vagy Luan Krasniqi. A 28 éves, fordított alapállású kihívó a lehetőséget tavaly kapta meg a bizonyításra, s meg is ragadta: először egyetlen, fejelés miatti technikai döntetlenjét bosszulta meg Rob Calloway-on két menetben, majd a Vladimir Virchis és a Michael Sprott elleni diadalok következtek, s a 2006-os esztendő mintegy megkoronázásaképpen a WBA eliminátori mérkőzésén, egy meglepően jó iramú csatában, pontozással diadalmaskodott a szokatlanul sokat ütő Ruíz ellen.


Veretlen kihívóval bokszol Valujev 2

Valujev a legutóbbi címvédõ meccsén McCline-al bokszolt (MTI/EPA)


A “Fehér Tyson” becenévre hallgató ökölvívónak egyébként a Virchis és a John Ruíz elleni meccse volt a legkeményebb, s ami már az április 14-ei csata esélylatolgatásának a tárgyát képezi, kondíciója mindkét mérkőzésen kb. a 12 menet kétharmadáig tartott ki. A hihetetlen fizikai fölényben lévő, és eddig remek ütésálló képességről tanúbizonyságot tevő Valuev ellen azonban tökéletes, az utolsó gongszóig kitartó erőnlétre lesz szükség, hiába ugyanis a kihívó kézgyorsaság-, ütőerő-, s iskolázottságbeli fölénye, ha a végén belefut egy Keleti Szörny által fémjelzett óriási bombába. Csagajevnek tehát van esélye – sőt komoly esélye van -, hogy a bajnok veretlenségi sorozatát megtörje, csakhogy kiváló formára és taktikára lesz szüksége, ugyanis nem könnyű egy százkilós bokszolónak felvenni a kesztyűt egy másfél mázsás ütőgéppel.

Még egy érdekesség a stuttgarti találkozóhoz: a bajnok a német Sauerland Events, a kihívó pedig, mint említettük, a nagy rivális Universum istálló harcosa, s a háttérben komoly tárgyalások folytak arról, hogy a hatalmas presztízsű találkozót melyik csapat rendezhesse meg, a “hazai” pálya előnyének fontosságáról nem is beszélve. Az összecsapás tető alá hozatalát végül is Sauerland úr “vállalta”, a promóterek csatát tehát a bajnok istállója nyerte meg, hátra van még azonban a lényeg, Valujev és Csagajev párharca, s egy biztos: április 14-én valamelyik fél könnyes búcsút fog venni makulátlan mérlegétől!

A mérkőzést szombat este 22:30-tól a Sport2 élőben sugározza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik