Élet-Stílus

Sörért jönnek a belga turisták

Belgium esős, felhős ország, így elsősorban a napfény miatt látogatnak Magyarországra a belgák. Másodsorban a jó konyha és az italok miatt.

A belga polgárok 64 százaléka évente legalább egyszer külföldre utazik nyaralni. Legtöbbjük a délfrancia tengerpartra megy, pedig ugyanakkora távolságra van Magyarország is – mondta lapunk tudósítójának Urbányi Péter, a Magyar Turizmus Rt. brüsszeli képviseletének igazgatója. Mivel a belgák sokat és szívesen költenek, ezért jó lenne minél többjüket hazánkba csábítani – állítja a Magyarországot hivatalból népszerűsítő szakember. Tavaly 149 ezer belga utazott Magyarországra, ez 8,5 százalékos emelkedést jelent a megelőző évhez képest – büszkélkedett az eredménnyel Urbányi, aki a képviselet egyetlen állandó alkalmazottja. Az iroda legnagyobb eredményeként említette, hogy 2004-ben az EU egyik fórumát Budapesten rendezték, majd hozzátette: évente több tucat ilyen konferenciát szervez az unió, több lobbizással sokkal több ilyen rendezvényt lehetne Magyarországra vinni.

Az egyre növekvő forgalmat jelenleg 47 belga utazási iroda és 4 légitársaság bonyolítja. A SkyEurope március végén indította Brüsszel-Budapest járatát, amely inkább a turistákra számíthat ügyfelei között. Ugyan több ezer magyar dolgozik Belgiumban (hivatalos adat nincsen, de az IWIW közösségi szájton mintegy ezren jelölték meg lakóhelyükként Brüsszelt), de számukra a járat menetrendje nem ideális – fogalmazott Perger István, az Európa Parlament egy magyar munkatársa. A légitársaság ugyan a vársohoz közeli Zaventem repülőteret használja, de az üzleti és hivatalos utasok valószínűleg inkább a Malév (és a vele codeshare megállapodást kötött SN Brussels légitársaság) kora reggeli és késő esti járatát választják. A korábban a Malév egyeduralmát megtörő WizzAir is sok utassal büszkélkedhet, de ez a társaság a Brüsszeltől 60 kilométerre lévő Charleroi repülőteret használja. Ez a repülőtér csak körülményesen és drágán közelíthető meg, így nem csoda, hogy már két magyar vállalkozás is szállít utasokat Brüsszel és Charleroi között.

A belga utasok 60 százaléka Budapestet látogatja meg, de a holland anyanyelvű belgák között népszerűek a Balaton-parti kempingek is. A francia nyelvűek inkább a jó ételek és az egri-tokaji borvidékek iránt érdeklődnek. Magyarország jó helyzetben van a belga gasztroturisták körében, hiszen a belgák – a magyarokhoz hasonlóan – szeretik a zsíros marhahúsokat, legalábbis a brüsszeli éttermek kínálata alapján. Magyarországon járva nemcsak a „bien manger”, azaz a „jót enni” érdekli őket, hanem minden esetben megkóstolják a magyar söröket is.

Erre az igényre épít a Quaestor Tours beutazási üzletága is. A cég két évvel ezelőtt indult részlege az angol piac megdolgozása után az indiai és a belga piacban látott nagy növekedési lehetőséget – tudta meg lapunk Tomecskó Erikától, a cég üzletág-vezetőjétől. A szakember – aki a Vendéglátóipari Főiskola katedráját áldozta fel az üzletág elindításáért – elsősorban a szállodákkal és a légitársaságokkal való együttműködésben látja a növekedés motorját, de mint mondta, a legfontosabb, hogy a hazai idegenforgalmi szakemberek ne ellenségként, hanem partnerként tekintsenek egymásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik