Élet-Stílus

Hadfi aranyérmet nyert a cselgáncs Eb-n

Magabiztos versenyzéssel győzte le riválisait a 100 kg-os Hadfi Dániel, belgrádi cselgáncs Európa-bajnokság zárónapján, és a döntőben visszavágott a tavalyi bajnoknak.

Nem igazán ment a magyar küldöttségnek eddig a kontinenstornán, de Hadfi remek versenyzéssel megtörte a jeget. Érmet várt a szakvezetés a magyar versenyzőtől, miután a tavalyi Eb-n csak a fináléban kapott ki az orosz Ruszlan Gaszimovtól. Az esélyesség terhét remekül bírta Hadfi, és elsőként a bolgár Ivanov ellen bizonyíthatott. Egy kilépést – illetve az azért kapott intést – leszámítva nagyszerűen bemelegített a nehezebb csatákra Hadfi, kétszer átforgatta riválisát, akit egyszer meg is intettek, így három kokával és önbizalom-növelő diadallal vonult le a tatamiról.

Magabiztos menetelés

A bolgár Ivanovnak adott “továbbképzés” után a görög Maszmanidisz következett, akinek ugyancsak nem sok keresnivalója volt ellene. Riválisát először megintették, majd lábfelszedésért jukót ítéltek ellene, végül 0:42 perccel a dudaszó előtt a kirobbanó formában lévő magyar egy negatív átforgatással vetett véget az egyoldalú csatának. A Honvéd-TFSE dzsúdósa az elődöntőbe jutásért hatalmas csatát vívott a német ellenfelével, Peters kokáját a Honvéd-TFSE kiválósága 36 másodperccel a vége előtt egalizálta egy átforgatással. Mivel döntetlenre álltak, jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás, amelyben az egyre fáradtabb rivális szemmel láthatóan nem bírta a tempót, és egyre passzívabban dzsúdózott. A közönség ekkorra már hangos fütyüléssel méltatlankodott, Peters következő látszat-akciójánál pedig a bíró megintette őt, ami egyben Hadfi diadalát jelentette.


Hadfi aranyérmet nyert a cselgáncs Eb-n 1

Hadfi Dániel a negyeddöntõben (MTI)


A helyosztókat megelőző egyórás szünetben jó szokása szerint lefeküdt aludni Hadfi a bemelegítő teremben, miközben mellette egymást csapkodták a szőnyeghez a délutáni éremvárományosok. Ezután a friss és tettrekész benyomást keltő honvédos azzal a van der Geesttel találkozott, akit az idei párizsi szuper-A kategóriás viadalon elért diadala során már megvert, 2-1-re szépítve kettejük párharcában. A 2002-ben kontinenselső – valamint Eb-ezüsttel és -bronzzal is rendelkező – holland alaposan ráijesztett, ugyanis egy Hadfi kilépéséért kapott koka után lábfelszedéssel már vazarit ért el. A 25 éves magyar azonban nem esett kétségbe, és 2:55 percnél egy csodálatos fejenátforgatásra kapott ipponnal véget vetett a meccsnek.

A döntőben megismétlődött a tavalyi Eb fináléja, ezúttal azonban szerencsére nem az orosz Ruszlan Gaszimov sikerével. A várva várt visszavágó két percnyi tapogatózással-erőfelméréssel kezdődött, majd 3:50 percnél a honvédos klasszis sikertelenül próbálta meg földre vinni ellenfelét. Másfél perccel később már összejött a hadművelet, az orosz ledöccent, mire a bíró jukót mutatott. Ezt pár másodperc múlva a két segéd javaslatára kokára kisebbítette. Hadfinak azonban ez sem szegte kedvét, és 1:54-nél ragyogó lábfelszedéssel ippont ért el, idő előtt befejezve a küzdelmet, melynek során a címvédő egyetlen fogást sem tudott bemutatni rajta.

“Gyorsabb voltam”

A boldog győztes szinte eksztázisban felszaladt a nézőtérre a magyar táborhoz köszönetet mondani a szurkolásért, majd nemzeti színű lobogóval a nyakában tért vissza az eredményhirdetésre. “Leírhatatlanul örülök, hogy a tavalyi kudarc után végre megmutattam, hogy a dobogó tetején is tudok állni! Tamperében ugyanezt a technikát próbáltam az orosz ellen, ugyanúgy bele is kontrázott, csakhogy most én voltam a gyorsabb. Persze most is megpróbáltak reklamálni, de hiába, tiszta pont volt. A van der Geest elleni elődöntő stresszesebbnek tűnt, hiszen ott az volt a tét, hogy szerzek-e egyáltalán érmet” – nyilatkozta az MTI-nek a szerbiai kontinenstorna egyetlen magyar dobogósa.

Hadfi edzője, Toncs Péter ugyancsak úszott a boldogságban: “Hihetetlen, hogy Daniék mennyire lemásolták a tavalyi döntőt. Előtte akkor is hasonló módon nyertek a négy között, csak most Gaszimov végig fehérben, Dani pedig végig kékben dzsúdózott. Ettől a diadaltól tökéletesen rendbe jött a térdem” – utalt közelmúltbeli lábműtétjére a honvédos mester.

Belgrád, Európa-bajnokság:
Nők
78 kg:
1. Stephanie Possamai (Franciaország)
2. Vera Moszkaljuk (Oroszország)
3. Michelle Rogers (Nagy-Britannia) és Esther San Miguel (Spanyolország)

Plusz 78 kg:
1. Anne Sophie Mondiere (Franciaország)
2. Carola Uilenhoed (Hollandia)
3. Lucija Polavder (Szlovénia) és Tea Donguszasvili (Oroszország)

Férfiak
90 kg:
1. Valentyin Grekov (Ukrajna)
2. Irakli Zirekidze (Grúzia)
3. Roberto Meloni (Olaszország) és David Alarza (Spanyolország)

100 kg:
1. Hadfi Dániel (Magyarország)
2. Ruszlan Gaszimov (Oroszország)
3. Ariel Zeevi (Izrael) és Frederic Demontfaucon (Franciaország)

Plusz 100 kg:
1. Teddy Riner (Franciaország)
2. Lasa Gudzsedzsjani (Grúzia)
3. Andreas Tölzer (Németország) és Alekszandr Mihajlin (Oroszország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik