Élet-Stílus

Napenergiával fűtik a társasházat

Napkollektorral működő társasházat adtak át a főváros XVIII. kerületében, az Alacska lakótelepen. Az 50 lakásos társasház fűtéséről és melegvíz-ellátásáról is az újonnan felszerelt napkollektorok gondoskodnak.

A 19 éves épületet mintegy 45 millió forintból sikerült felújítani, átalakítani és hőszigetelni. Az összeg egyharmadát a lakók biztosították, egyharmadát a kerületi önkormányzat, a fennmaradó részt pedig a minisztérium állta a panelpályázat keretében.

A napkollektor az épület melegvíz-ellátását napos időben 100 százalékban biztosítja. Az új kazánok üzembe helyezésével a gázfogyasztás 58 százalékkal csökkent. Az átalakításra azért volt szükség, mert az épület egyedi hőközpontról kapta a meleg vizet a fűtési rendszeréhez, így a távolság miatt nagy volt a hőveszteség, s ezért rendkívül magas költséget jelentett a lakások melegvíz-ellátása és fűtése.


Napenergiával fűtik a társasházat 1

Napenergiával fűtik a társasházat 2

Az elsõ épület a XVIII. kerületben, melynek energiaellátásához a Nap energiáját használják (fotó: MTI)

Napenergiával fűtik a társasházat 3


2006-ban hat társasházban 235 millió forintos költséggel végeztek korszerűsítést, s az önkormányzat 76 millió forinttal támogatta e munkákat. Idén a benyújtott pályázatok alapján nyolc épület – 744 lakás – felújítása végezhető el a Havanna és a Szent Lőrinc lakótelepen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik