Élet-Stílus

Elkerülhetetlen létszámleépítés a Seatnál

A veszteségekkel küszködő Seat spanyolországi gyárában a vállalatvezetés és a szakszervezet szerdán megállapodott a további leépítés részleteiben. E szerint a következő három évben 1600 munkahely szűnik meg a Volkswagenhez tartozó járműipari cégnél.

A mostani leépítés – amely szerves része a cég talpra állítását célzó átalakítási programnak – a második a cégnél: 2005 végén már végrehajtottak egy 700 fős létszámcsökkentést.

A Seatnak tavaly 49 milliárd euró volt a vesztesége, a beindított átalakításoknak köszönhetően már 21 százalékkal kevesebb, mint 2005-ben. Tavaly 430 ezer autót értékesítettek, 1,9 százalékkal többet, mint 2005-ben. Az anyavállalat március elején jelezte, hogy mentőövet dob a Seatnak, és a következő tíz évben 5 milliárd eurót fordít fejlesztésekre a gyárban.

A Seat gyakorlatilag azóta problémás a VW számára, amióta 1986-ban megvették a spanyol céget, a veszteség növekedett, az értékesítés pedig csökkent. Már többször felröppentek olyan hírek, hogy a VW bezárja a gyárat, és a termelést máshová – például Kelet-Európába – telepíti, de ezt a vezetés mindig cáfolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik