Élet-Stílus

Százmilliós vízágyúkkal erősít a rendőrség

Három új vízágyút vásárol ez év folyamán rendőrség. A Mercedes-járművek darabonként mintegy 105 millió forintba kerülnek.

Várhatóan a nyár végén állhatnak csatarendbe az első új vízágyúk, melyeket a rendőrség közbeszerzési pályázaton keresztül a Mercedestől vásárol. Három autóról van szó, kettő már augusztusban, a harmadik az év végére készül el.

Az egyenként 105 millióba kerülő gépcsodák percenként 1200 liter vizet képesek kibocsátani, mintegy 12 bar nyomással. Ez azt jelent, hogy a rendőrségi parkban jelenleg szolgálatban lévő Hydromil II névre keresztelt gépekkel szemben itt már nem tudnak majd a tüntetők talpon védekezni. Ennek vízsugara bárkit ledönt a lábáról.


Százmilliós vízágyúkkal erősít a rendőrség 1

Harci Merci



9000 liter vizet vihet magával a teherautó, amelyet barikádbontásra is alkalmas tolólappal, illetve hab- és könnygázszóró fúvókákkal is ellátnak. A járművek vízvető csöve a vezetőfülkéből irányítható, melyet légkondicionálóval is elláttak, ám nem elsősorban a bent ülők kényelme miatt, hanem hogy le lehessen zárni a külső levegőtől, így nem juthat be a könnygáz.

Továbbra is megmarad tartaléknak az elméletileg nyolc, gyakorlatilag három muzeális korú vízágyú, amelyek remekül teljesítettek, hiszen életük legjavát szerencsére garázsban töltötték. Első igazi bevetésük tavaly ősszel az MTV-székház ostrománál volt, ahol viszont az egyik elakadt a sárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik