Élet-Stílus

Sokat spórolt az idei télen az autópályakezelő

Az idei szokatlanul enyhe télnek köszönhetően az Állami Autópálya Kezelő Zrt. költségei jelentősen elmaradtak az eredetileg tervezettől. Közel 250 millió forinttal kevesebbet költöttek útszóró sóra.

Több mint 350 millió forintot takarított meg az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a 2006-2007. évi téli útüzemeltetési költségein, köszönhetően a szokatlanul enyhe időjárásnak. Ez annak volt köszönhető, hogy az autópályákat jóval kevésbé kellett síkosságmentesíteni, így nemcsak só nem fogyott, de a gépjárműveket sem használták.

Míg a 2005-2006-os téli üzem idején 21 828 tonna útszóró só fogyott, addig a 2006-2007-es hasonló időszakban mindössze 4443 tonna, de a szélsőségesen hideg időjárási körülmények között alkalmazott kalcium-kloridból is csupán a korábbi hatoda fogyott. A tervezett mértékhez képest az anyagköltségeknél összesen 285 millió forintos megtakarítás jelentkezett.

Jelentősen csökkentek a gépjárműveket érintő költségek is. 38 millió forinttal költöttek kevesebbet az üzemanyagokra és kenőanyagokra, míg a szervizköltségek közel 18 millióval maradtak a tervezett szint alatt. Ezenkívül 14,5 milliót takarítottak meg az anyagbeszerzésnél és a karambolos javításoknál a tavalyi költségekhez képest.

Ennek végső soron mindenki örülhet, hiszen ennyivel is több maradhat a költségvetésben más célokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik