Élet-Stílus

Szupergyors adatátviteli chipet fejlesztett ki az IBM

Az intraneteken és az interneten továbbított adatmennyiség folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan egyre inkább nő az igény a gyors adatátvitelt lehetővé tevő technológiák iránt is.

Az IBM kutatóinak sikerült egy olyan optikai adatátviteli chipsetet kifejleszteniük, amelynek a segítségével akár a másodpercenkénti 160 gigabites adatátviteli sebesség is elérhető. A chipset prototípusát a szakemberek a kaliforniai Anaheimben megrendezett Optical Fiber kiállításon mutatták be. Az új technológia a jelenlegi optikai hálózatoknál nyolcszor gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé és amennyiben elterjed, gyökeresen megváltoztathatja az adattovábbításról eddig bennünk élő képet.

A bemutatott prototípus képes arra, hogy egyetlen nagy felbontású film letöltési idejét az eddigi leggyorsabbnak számító 30 percről akár egyetlen másodpercre csökkentse. Bernard Meyerson, az IBM vezető technikusa szerint a termék áttörés a számítástechnikában. Az új chipseteket a következő 18-30 hónapban először számítógépközpontokban és szuperszámítógépekben alkalmazhatják majd, később pedig fokozatosan elterjedhetnek világszerte.

“A filmek, TV-műsorok, zenei anyagok és fotók növekvő mennyisége által okozott információs robbanás egyre nagyobb adatátviteli sávszélességet és sebességet igényel” – mondta T. C. Chen, az IBM kutatója. Az új chipsetet egy T. J. Watson által vezetett csoport fejlesztette ki a vállalat Yorktown Heights-nál található központjában. A programot támogatta a DARPA amerikai védelmi kutatási ügynökség is.

Az IBM egy olyan megoldást kínál, aminek a segítségével az alkatrészeket egyetlen, 3,25 x 5,25 mm méretű miniatűr csomagban gyárthatják le, ráadásul a darabonkénti ár nagyon alacsonyan tartható, a darabszám viszont nagyon magas lehet. A technológia akár nyomtatott áramköröket tartalmazó lapkákra is felkerülhet majd, így még gyorsabbá válhat a kommunikáció két elektronikus rendszer, például egy PC és egy Set-Top-Box között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik