Élet-Stílus

Elődöntőben a férfi vízilabda-válogatott

A németek szerdai legyőzésével a négy közé jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott az ausztráliai világbajnokságon. Az elődöntőben a spanyolok várnak Kásásékra. A másik ágon szerb-horvát párharcon dől el, ki jut a fináléba.

Az utóbbi idők már-már monoton módon ismétlődő, és rendre magabiztos magyar sikerei után meglepetésként hathatott, hogy a németek szerezték meg a vezetést az elődöntőbe kerülésről határozó összecsapáson. A váratlan élmény nem bizonyult hosszú életűnek, Kiss Gergely és Varga Dániel távolabbi, illetve Madaras Norbert megúszást lezáró közeli bombája nyomán fordult a kocka (3-1). Az idősebbik Varga fivér második találata sem váratott sokáig magára, a németekben egyik legjobbjuk, a nehéztüzér Marc Politze tartotta a lelket (4-2).

A második negyed meglepő módon a kölcsönös hálókímélés szellemében zajlott, mert minden helyzet kimaradt itt is, ott is, részben a jó kapusteljesítmények, részben a rossz célzások miatt. A jég hét tizeddel (!) a játékrész vége előtt tört meg: Biros Péter pazar passzt kapott Benedek Tibortól, s a végletekig kivárva vette be Tschigir hálóját (5-2).


Elődöntőben a férfi vízilabda-válogatott 1

Kemény Dénes magyaráz a fiúknak (Galéria)


Amennyire nem akart mozdulni az eredmény előzőleg, annyira gyorsan rezdült – s megint a német – háló a harmadik negyedben. Rögtön az elején Varga Dániel harmadszor, majd – már valamivel később – negyedszer is villant (8-2), a kettő között pedig Kásás Tamás választott tőle szokatlan, ám annál nagyszerűbb megoldást: távolról ejtett mértani pontossággal. Ugyanő hibázott el ezután egy büntetőt, s a németek – akik sosem adják fel – 8-4-re felzárkóztak. Feleletül a vb-újonc Kis Gábor jeleskedett centerből, így a meccs zárószakaszára 9-4-gyel fordultak a csapatok.

Az utolsó nyolc percben Kiss G. alakította 10-5-re az állást, majd Molnár Tamás és Biros következett (12-5), csattanó gyanánt pedig Madaras utolsó pillanatos gólja (13-6).

Ez volt – 17 döntetlen és 22 vereség mellett – a 80. magyar győzelem a németek ellen. Kemény Dénes legénysége számára a folytatásban – pénteken – az olaszokat a másik ágon 7-5-re verő spanyolok következnek az elődöntőbe jutásért.

Kemény Dénes a találkozót követően a csapat hivatalos honlapján elégedetten nyilatkozott. „Jobban játszottunk, mint a románok ellen, szerintem a német csapat legalább olyan, mint a román, ha nem jobb, ha van különbség köztük, legfeljebb egy-két gólnyi. Összességében biztató, hogy úgy lőttünk 13 gólt, hogy sok hatalmas helyzet még ki is maradt. Az viszont nem biztató, hogy ezt jó lenne most már egyre jobban redukálni, mert lesznek olyan meccsek, hogy egy se maradhat ki. Például egy elődöntő. Most leülök egy pár játékossal megint, a múltkori is használt, hiszen lényegesen jobban játszottunk.”

Negyeddöntő:
Magyarország-Németország 13-6 (4-2, 1-0, 4-2, 4-2)
Góldobók:
Varga Dániel 4, Kiss G., Biros, Madaras 2-2, Kásás, Kis G., Molnár 1-1, illetve Nossek 3, Politze 2, Naroska 1

Szerbia-Görögország 8-3
Horvátország-Oroszország 13-3
Spanyolország-Olaszország 7-5

Az elődöntő párosítása:
Magyarország-Spanyolország
Szerbia-Horvátország

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik