Élet-Stílus

Garamhegyi: ideális autóipari helyszín vagyunk

A gazdsági tárca államtitkára szerint Magyarország különösen megfelelő hely az autóipari befektetések számára, mert kedvező a befektetői környezet, a régióban a legmagasabb a tőkevonzó képesség, fejlett a telekommunikáció és a gyorsforgalmi úthálózat.

Az Európai Autógyártók és Fejlesztők Hálózatának (NEAC) konferenciáján az államtitkár kiemelte, hogy a csaknem 100 ezer főt foglalkoztató magyar autóipari ágazat 2006-ban 190 ezer autót és 2,3 millió motort gyártott, amivel mintegy 2.600 milliárd forintos árbevételt ért el.

Az államtitkár utalt arra, hogy az elmúlt 18 évben a külföldi tőke 11 százaléka a járműgyártásba áramlott. A magyar járműipar az ipari termelés 16 százalékát, az export 24 százalékát adja, míg az Audi, a GM és a Suzuki együttes kivitele a teljes magyar export 17 százalékát teszi ki.

Garamhegyi Ábel közölte: ha a befektetés elszámolható költségei elérik a 10 millió eurót (mintegy 2,5 milliárd forintot) a feldolgozóipari, a regionális szolgáltató központ és K+F beruházásoknál, akkor kormánydöntés alapján egyedi támogatást adható, és különleges elbírálásban részesíthetik a befektetőt.

Az államtitkár szólt a vállalkozásfejlesztési hitelprogram részeként az MFB 25 milliárd forintos kedvezményes feltételű beszállítói hitelkonstrukciójáról is, aminek célja a technológia- és termékfejlesztési kapacitás bővítése, a logisztikai háttér fejlesztése. A pályázó vállalkozások 5 és 1.000 millió forint közötti, 15 éves lejáratú kedvezményes kamatozású (Euribor + 3,75 százalék) hitelt kaphatnak 2007. június 30-ig, ám feltétel, hogy a beszállítóknak szándéklevéllel kell rendelkezniük a megrendelőtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik