Élet-Stílus

Felépülhet Atilla hun király fapalotája

Még az idén megkezdődhet Attila hun király fapalotája képzeletbeli másának megépítése Tápiószentmártonban, ahol a feltételezések szerint az épületegyüttes egykor állt. A helyi Atilla-dombot ma kultikus helynek tartják.

A dokumentumok szerint a 400-450-ig élt hun király egy ideig a mai Tápiószentmárton területén fából és kőből épült palotában lakott. Most Haide Tibor építész tervei alapján 6 ezer négyzetméteres területre épül majd meg a vár, jórészt fa anyagból.

A már elkészült látványterv szerint 4, egyenként 28 méter magas torony díszíti majd a hajdani időket idéző épületet, lesz benne trónterem, óriás pince, valamint kiállítótermek és vendéglátóhelyek. Az építmény egyszerre 2 ezer látogatót fogadhat.

Az elképzelés szerint szállodák, korabeli falu, Árpád-kori templom épülhet majd a vár közelében. A látványosság – a befektetői várakozások szerint – hozzávetőleg 1 millió turistát vonzhat majd a Budapesttől 60 kilométerre fekvő vidékre.

A tervek szerint összességében 4 milliárd forintos beruházásról van szó, amelynek az 50 százaléka már összegyűlt, hazai, német, fancia és amerikai befektetők jóvoltából. Uniós forrásokat és hazai hiteleket szintén igénybe kívánnak venni a vár megvalósításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik