Élet-Stílus

Európa trónján a női asztalitenisz-válogatott

A magyar női asztaltenisz-válogatott nyerte a csapatversenyt a belgrádi Európa-bajnokságon. A hölgykoszorúnk – amely hét év után ülhetett fel újra a kontinens trónjára – az Oroszország elleni döntőben mérkőzést sem vesztett, magabiztosan, 3-0-ra diadalmaskodott.

A Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Li Bin összeállítású magyar női asztalitenisz-válogatott aranyérmet szerzett a belgrádi Európa-bajnokságon, miután a fináléban magabiztosan, 3-0-ra legyőzte Oroszországot. A magyar együttes legutóbb 2003-ban, az olaszországi Courmayeurban állhatott dobogóra kontinensviadalon, akkor harmadik lett. Magyarország 1960, 1966, 1972, 1978, 1982, 1986, 1990 és 2000 után kilencedszer szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a női csapatversenyben.

A mieink a belgrádi Eb döntőjében az oroszokat győzték le, mégpedig magabiztosan, 3-0-ra. Póta Georgina lenullázta Szvetlana Ganyinát, majd Tóth Krisztina 3-2-re verte Irina Kotyihinát, és ugyanilyen arányban bizonyult jobbnak a Belgrádban még veretlen Lovas Petra is Irina Palinánál. A magyar és az orosz válogatott mellett Németország, valamint Olaszország lányai állhattak fel a dobógóra.

„Nem hittem, hogy 33 évesen még Európa-bajnoki címet nyerhetek csapatban. Nagyon boldogok vagyunk, hiszen rendkívül nehéz sorsolás után jutottunk döntőbe, ahol még a klasszikus orosz védőiskolából sem buktunk meg. A siker pillanatában eszembe jutott Bátorfi Csilla is” – így Tóth Krisztina.

„Könnyű egy olyan csapat kapitányának lenni, ahol akkor is nyugodtan hátradőlhetek, ha Lovas Petra játszik, mert nem kap ki. Póta Georgina hatalmasat fejlődött az elmúlt fél évben, hozzáállását, mentalitását csak a legszebb szavakkal illethetem. Tóth Kriszti pedig úgy játszott, ahogyan az egy igazi nagy klasszishoz illik” – mondta boldogan Téglás Péter szövetségi kapitány, aki megjegyezte: sokan nem adtak volna egyetlen fillért sem a magyar csapat győzelméért. „Kezdetben amúgy én sem tettem volna fel erre minden vagyonomat, de a döntő előtt már éreztem, hogy miénk lehet a győzelem.”

Európa-bajnokság, női csapat, döntő:
Magyarország-Oroszország 3-0
Póta Georgina-Szvetlana Ganyina 3-0
Tóth Krisztina-Irina Kotyihina 3-2
Lovas Petra-Irina Palina 3-2

Végeredmény:
1. Magyarország
2. Oroszország
3. Németország és Olaszország
5. Ausztria
6. Horvátország
7. Franciaország
8. Hollandia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik