Élet-Stílus

Elhunyt Lehoczki István

Ötvenhat éves korában meghalt Lehoczki István grafikus, karikaturista. Karrierjét a Ludas Matyinál kezdte, és betegségéig naponta jelentek meg munkái a Népszabadságban.

Lehoczki Isván 1950. június 26-án született, 1975-től a Ludas Matyi, 1991-től megszűnéséig az Új Ludas munkatársa volt. Rajzolt a Kurír-Elefántba és a Pesti Viccbe. A Hócipőben saját oldala volt. A Zsaru Magazin és számos rejtvényújság folyamatosan közölte rajzait.

A legtöbben a Népszabadságból ismerhették, ahol mindennapos rovata volt. Igen sok gyermekrajzfilmet, egyedi grafikát és könyvillusztrációt is készített. Számos nemzetközi kiállításon vett részt éveken keresztül (Tokió, Montreal, Knokke-Heist, Marostica, Prága, Ankara stb.) Vendégszerepelt többek között Kölnben, Bonnban, Dortmundban.

Kollégái kisfiús mosolyú karikaturistának ismerték. Munkásságát méltatva a Népszabadság szerzője művészetét álnehézkesnek nevezte, amely igen kevéssé szofisztikált. Az irányzatnak legnagyobb mesterei is falfirkákra, kocsmahumorra, kamaszrajzokra hivatkoztak, ha az elődeiket emlegették. Vallott mestere Brenner György volt, akinek az emlékdíját sok más kitüntetése mellett magkapta. Sajnos az értelmetlenül korai halálban is őt követte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik