Élet-Stílus

Kóstolgatja a Porsche a Volkswagent

A Porsche luxusautógyár 3,6 százaléknyi részvény opciós megvásárlásával 30,9 százalékra növelte részesedését a Volkswagen-csoportban.

Mivel 30 százalék fölé került, a német jogszabályok szerint kötelezően ajánlatot tett a többi részvényesnek részvényenként 100,92 euróért a törzsrészvényekre, de hétfőn azt is közölték a Porschénél, hogy nem akarják megszerezni a Volkswagen többségét, csak mások kedvét akarják elvenni a Volkswagen megszerzésével való kísérletezéstől.

A Volkswagen nyitás után 3,6 százalékkal olcsóbbodott hétfő reggel a frankfurti értéktőzsdén, a vesztesége később 2,61 százalékra mérséklődött a pénteki záróhoz képest, de a 114,87 eurós tőzsdei ára mellett a Porsche ajánlata, amely csak a törvényes minimumot éri el, továbbra sem lehet vonzó.

Az EU-szabályozás miatt Németországban előbb-utóbb kénytelenek visszavonni a Volkswagent védő törvényt. A német törvény 20 százalékra korlátozza bármely egyedi részvényes szavazati jogát a Volkswagenben, függetlenül a tulajdoni arányától. Viszont most már a Porschénak és az alsó-szászországi tartományi kormánynak együttesen 51,65 százalékos többsége van a Volkswagenben. Az alsó-szászországi kormány hétfőn üdvözölte a Porsche „intézkedését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik