Élet-Stílus

F1: utcai verseny Delhiben?

India versenynaptárba kerülésének esélyei nőttek, a futam rendezésének ötlete üzleti és kormányzati oldalról is támogatásra számíthat. Az indiai piac óriási lehetőségeket rejt: az országban félmilliárd 20 év alatti, potenciális Forma 1-es rajongó él.

India Delhi szövetségi területének miniszterelnök asszonya, Sheila Dixit tegnap úgy nyilatkozott, hogy üdvözölné egy indiai futam rendezését.

„Ha Indiába jön a Forma-1, amit nagyon remélek, én örömmel támogatom” – mondta a politikus asszony, miután tárgyalásokat folytatott Vijay Mallya üzletemberrel, aki a Toyota új szponzorának, a Kingfisher légitársaságnak a tulajdonosa. Ő szintén nagyon szeretne egy nagydíjat a fővárosban.

„Nagyon is elképzelhető egy indiai futam. A miniszterelnök asszonnyal igen pozitív tárgyalást folytattunk, teljes mértékben támogatja az ötletet. Az egyik helyszín lehetne az India Kapu, gyönyörű és igazi értéket képvisel” – nyilatkozta Mallya.

Ralf Schumacher, aki épp az új szponzor meghívására tartózkodik Indiában, ugyancsak szívesen látná a delhi utcai futamot: „Az alapján, amit itt láttam, szerintem nagyszerű verseny lesz. Nagyon várom, remélem, megvalósul!” – így Toyota pilótája.

A Forma-1 első indiai versenyzőjét 2005-ben avatta, Narain Karthikeyan akkor a Jordan versenyzője volt, tavaly óta pedig a Williams tesztpilótája. Bár a szubkontinensen a krikett a legnépszerűbb sport, de az indiai piac így is óriási lehetőségeket rejt: az egyre növekvő gazdaságú országban félmilliárd 20 év alatti, potenciális F1-rajongó él. Úgy tűnik, hogy a Forma-1 urának, Bernie Ecclestone-nak keleti bővítési terve

sínen van: Dél-Korea 2010-re rendelkezik ígérettel, Szingapúr a sorozat első éjszakai futamával már jövőre sorra kerülhet, és India esélyei is jók.

Kelet lassan főszerepet tölthet be az autósport királykategóriájában: jelenleg is a naptárban lévő bahreini helyszín mellé csatlakozik 2009-ben az F1-ben már most is érdekelt Abu Dhabi, és Katar is szeretne versenyt rendezni a közeljövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik