Élet-Stílus

Évi 10 milliárd euró kárt okoz a horkolás

Magyarországon 300-400 ezer ember igényelne azonnali kezelést súlyos alvászavara miatt, amely komoly betegségek kialakulásához vezethet. A horkolással járó betegség infarktust vagy agyérgörcsöt is okozhat.

Juhász János, a Semmelweis Egyetem (SE) most átadott alváslaboratóriumának vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon 1989 óta végeznek alvásvizsgálatokat.

A különböző alvászavarok a felnőtt lakosság mintegy negyedét-harmadát érintik, s ez az arány még magasabb azok között, akik valamilyen testi vagy lelki betegségben szenvednek. Az alvászavarok a meglévő betegségek lefolyását és a páciensek életminőségét is döntően meghatározzák.

A leggyakoribb alvászavarok közé tartozik a különböző eredetű álmatlanság (insomnia), valamint az alvás közben a garatizomzat fokozott ellazulása miatt fellépő légzéskimaradás (apnoe). „A kezeletlen apnoéban szenvedő betegek körében nagyobb eséllyel alakul ki magasvérnyomásos betegség” – mondta Juhász János.


A szívinfarktus rizikója öt-hatszor magasabb, mint az ilyen alvászavarban nem szenvedőknél, a stroke (agyi érkatasztrófa) előfordulásának veszélye pedig a nyolc-tízszerese” – mondta.


A kialvatlan emberek teljesítménye kisebb, és közúti balesetet is nagyobb valószínűséggel szenvednek el, mint pihent társaik. Egy német felmérés szerint a teljesítménycsökkenés, a balesetek és a betegségek évente 10 milliárd eurós veszteséget okoznak a német gazdaságnak.


Az alváslabor orvostechnikai cégek és a Semmelweis Egyetem összefogásából épült meg. Juhász szerint felszereltségük megfelel a legmodernebb Nyugat-európai és Egyesült Államok-beli laborokénak hangsúlyozta a Németorszgában is tanító Juhász. A labor nem profitorientált társaságként működik, de nem zárkóznak el kutatási és gyógyszerfejlesztési feladatok elől – hangsúlyozta Lakatos Péter, a labornak helyet adó klinika vezetője.


Az alvászavarokra nem mindig megfelelő az altatók használata, hiszen nincs olyan gyógyszer, amely a rossz alvási körülményeket és szokásokat ellensúlyozni tudná – mondta Novák Márta, az alváslabor laborvezetője. Magyarországon ez az első olyan labor, ahol egyszerre vizsgálják az alvászavart összetett tünetegyüttesként tüdőgyógyászok, belgyógyászok, ideggyógyászok, pszichiáterek és pszichológusok. (Ennek az az előnye, hogy innen már nem küldik tovább a betegeket, hanem helyben tudják gyógyítani.) Többféle műtéti módszer is létezik a 86 féle alvászavar kezelésére – mondta Novák.


Azonban ilyen beavatkozás nélkül is lehet eredményt elérni. Juhász doktor szerint egy Ausztráliában gyártott eszköz pozitív légnyomást okoz a garatban, ami így kitágul, és megszűnik a horkolás és az apnoé több formája. Ehhez azonban az kell, hogy a géphez tartozó maszkot a beteg minden éjjel magán tartsa. Ezt a berendezést 150 ezer és egymillió forint közötti áron lehet beszerezni, ehhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 50 ezer forintos támogatást ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik