Élet-Stílus

Üveghíd a Grand Canyon felett

Március 20-án avatták fel az 1 200 méter magasságban található Skywalk nevű kilátót, amelynek az üvegből készült padlóján keresztül gyönyörködhetnek a tájban a turisták.

Amerika legismertebb természeti látnivalóján az építkezés még 2004 márciusában kezdődött. A beruházást egy Las Vegas-i üzletember, David Jin finanszírozta. A Grand Canyonban lévő Eagle Pointnál felépített, acélból, betonból és üvegből készült “híd” akár az óránkénti 160 kilométeres szélnek is képes ellenállni, sőt úgy tervezték, hogy a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengést is kibírja.

A kilátó a Hualapa-i indiánok területén épült fel, és az őslakosok abban bíznak, hogy az új látványosság sok látogatót vonz majd a súlyos munkanélküliséggel küszködő térségbe. Azonban az indiánok közül többen úgy vélik, hogy az „üveghíd” megszentségteleníti a szent területüket. Sőt, sok környezetvédő sem támogatta a projektet.



Üveghíd a Grand Canyon felett 1

Légi sétára invitál az üvegkilátó 1 200 méter magasságban (fotó: NG)


A Skywalk száz százalékban a Hualapai törzs tulajdonában van, a beruházó üzletember a jegybevételek 50 százalékára tart igényt 25 éven keresztül. A 30 millió dolláros befektetés azonban a kínai származású üzletembernek így is megéri, miközben a törzs biztosnak tűnő bevételi forráshoz jut.

A turisták számára azonban csak március 28-án nyitják meg a látványosságát. Az egykori űrhajós, Edwin “Buzz” Aldrin – a Holdra lépő második asztronauta – is az első látogatók között lesz. A kilátón egyszerre százhúszan gyönyörködhetnek a tájban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik