Élet-Stílus

Autópálya-matrica féláron

Májustól kísérleti jelleggel feláron vehetnek autópálya-matricát a motorosok. Ők, és az autósok az OTP elektronikus hálózatán keresztül is fizethetnek a jövőben.

Kísérleti jelleggel május 1. és szeptember 30. között a motorosok a 4 napos matricát 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az interneten vagy mobiltelefonon. Mint ismert, a kétkerekűek eddig a személyautókra vonatkozó feltételek mellett használhatták a fizetős gyorsforgalmi úthálózatot.

Az adott időszakban érvényes 1530 forint helyett 765 forintot kell fizetni a matricáért, illetve ehhez jön még az autópálya-kezelő által az elektronikus úton történő matricavásárlásnál meghatározott plusz 100 forintos tétel. Mindenesetre a matrica így is olcsóbb lesz a korábbinál. Ha beválik, akkor véglegesítik a kategóriát.

Tavaly ősszel a motorosok tüntetést szerveztek az őket hátrányosan érintő súlyadót felváltó teljesítményadó, illetve az olcsóbb autópálya használatért. Akkor 30 ezren írták alá a petíciót.

Autópálya-matrica féláron 1

Eredményes volt a demonstráció (vezess.hu)


Újdonság az is, hogy 2007 márciusától a legnagyobb hazai bank, az OTP elektronikus hálózatán, az OTPdirekten keresztül is lehet autópálya-matricát vásárolni. A bank több mint 1,2 millió megfelelő szerződéssel rendelkező ügyfele minden nap, 24 órán keresztül igénybe tudja venni a szolgáltatást.

A lehetőségek között szerepel internetes, telefonos, Aktív mobilBank és WAP rendszerű vásárlás is, amellyel a személyautók és a motorosok, négynapos, heti, havi matricát vehetnek. A matrica árának kifizetéséhez az OTP Bank által kibocsátott bármely forint alapú bankkártya vagy hitelkártya használható. Ilyen vásárlás esetén is 100 forinttal magasabb összeggel kell számolnunk, mintha hagyományos úton, benzinkúton szereznénk be a matricát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik