Élet-Stílus

Serie A: derbi a firenzei Artemio Franchiban

A Serie A 29. fordulójában a góllövőlista első két helyezettje is kifut a pályára a Fiorentina-Roma derbin, amelyet Olaszországban inkább a kispadon helyet foglaló Prandelli-Spalletti kettőssel azonosítanak.

Tény, hogy a legtöbb tárgyilagos vélemény szerint a fővárosiak, illetve a toszkánok játsszák a legszebb futballt a félszigeten, s a mérkőzésnek külön rangot ad, hogy a rajtnál – nem utolsó sorban a 15 pontos mínusz miatt – leírt firenzeiek is a Bajnokok Ligáját érő helyre hajtanak.

A párosítás külön pikantériája, hogy a Roma csapatánál 2005 óta dolgozó, s az elmúlt idényben olasz csúcsnak számító (igaz, az Inter által azóta megdöntött) egymást követő 11 győzelmet jegyző Luciano Spalletti úgy került a farkasokhoz, hogy a nyári átigazolási időszakban mostani ellenfele, Cesare Prandelli családi okokra hivatkozva nem vállalta a felkérést. Apró adalék, hogy Spalletti toszkán származású, és gyermekkorában a Fiorentina együtteséért szorított, míg kollegája lombard, és természetesen a Roma volt a szíve csücske.

Ahogy a kispadon, a pályán is az olasz labdarúgás két emblematikus figurája nézhet majd farkasszemet. A rómaiak kapitánya, Francesco Totti a bajnokságban már 18 gólnál jár (ebből négyet szerzett büntetőből).

Őt a tavalyi gólkirály Luca Toni követi – 15 akciógóllal. A fővárosiak ellen szól, hogy Totti még sohasem volt eredményes a firenzei Artemio Franchi stadionban, ellenben Toni hazai környezetben négyszer is bevette a „giallorossók” hálóját, legutóbb 2006 áprilisában (1-1).

Totti ugyan két gólra van attól, hogy beállítsa egyéni csúcsát, ám Firenzében természetesen számára se ez lesz a legfontosabb:
„Jelenleg csak arra koncentrálok, hogy minél jobban szerepeljünk a bajnokságban, ráadásul Toni három góllal van mögöttem, és ha a védelmünk jó napot fog ki, meg is marad ez a különbség” – mondta Totti.

A múlt szombati városi derbit elbukó AC Milan az Atalanta ellen próbálja meg kiengesztelni szurkolóit: Carlo Ancelotti együttesében négy hónap kényszerpihenőt követően ismét pályára léphet Alessandro Nesta, ugyanakkor a másik védőklasszis, Paolo Maldini játéka kétséges.

A listavezető – szinte már bajnok – Internazionale veretlenségi rekordja valószínűleg nem szakad meg, hiszen az utolsó előtti helyen álló Ascoli otthonában lép pályára.

Serie A, 29. forduló

Szombat
20:30: Sampdoria-Palermo

Vasárnap
15:00: Milan-Atalanta
15:00: Ascoli-Internazionale
15:00: Cagliari-Chievo
15:00: Catania-Reggina
15:00: Fiorentina-Roma
15:00: Messina-Torino
15:00: FC Parma-Siena
15:00: Udinese-Livorno
20:30: Lazio-Empoli

Az élcsoport:
Internazionale 73 pont, 2. Roma 57, 3. Lazio* 46 (44-21), 4. Palermo 46 (42-33), 5. Empoli 42, 6. Milan* 40, 7. Fiorentina* 36.
A Fiorentinától 15, a Regginától 11, az AC Milantól 8, az SS Laziótól 3, a Sienától pedig 1 büntetőpont levonva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik