Élet-Stílus

UEFA-kupa: kiszenvedte a Sevilla

A Sevilla nagy csatában lépett az UEFA-kupa legjobb nyolc csapata közé. A címvédő mérsékelt játékkal rukkolt ki – a 90. perc után viszont egy kapusgóllal kiharcolta a ráadást, majd a győzelmet is.

A donecki Olimpijszkij stadionban a címvédő Sevilla együttesét Juande Ramos igencsak támadó szellemben küldte pályára – nem véletlenül, hisz a spanyolok hazai környezetben csak szerény 2-2-s döntetlent értek el ukrán ellenfelükkel szemben.

Az elgondolás nem gyümölcsözött, legalábbis az első játékrészben nem. Bár Luis Fabiano, Kanouté, Maresca és Poulsen négy, elsősorban a támadásban jeleskedő játékos volt a pályán, a sevillaiaknak csupán egy nagy helyzetre futotta. A 43. percben Maresca lőtt a kapufára.

Térfélcsere után pedig már a hazaiak álltak győzelemre. Olekszij Bjelik jobboldali beadása után Matuzalem sarkazott a kapuba. Az ukrán szimpatizánsok az eufóriát követően még helyet sem foglaltak, s máris egyenlítettek a vendégek.

Daniel Alvés játszotta tisztára magát a jobb oldalon, s centerezése után Enzo Maresca futtából lőtt a kapuba. Éledeztek a spanyol remények, ám ehhez mindenképpen még egy spanyol gól szükségeltetett.

Ám az újabb találathoz a 67. percben Jadson révén szintén kapufáig jutó ukránok álltak, akik a csereként beálló Elano révén a megnyugtató második gólt is megszerezték. A brazil honfitársa, Matuzalem passza után vette be Palop kapuját. Mircea Lucescu, a Sahtar edzője percekkel később a gólja mellett előkészítőként is jeleskedő Matuzalemet lecserélte – s ez lett a veszte, hisz a sérülések miatti hosszabbításban a vezérét vesztett ukránok kapituláltak. Az első gólnál is segédkező Daniel Alves szöglete után az előrehúzódó Andrés Palop fejjel talált kollegája, Suszt kapujába.

A ráadás első felvonásának utolsó percében újabb cserejátékos villant; ám ezúttal a vendégek közül. Az idei sorozatban negyedik találkozóján negyedszer eredményes uruguayi Ernesto Chevantón a brazil Luis Fabiano jobboldali passza után laposan lőtt a rövid sarokba.

A Sahtar úgy esett ki, hogy a 83. percben még biztos továbbjutónak tűnt.

Alkmaarban a házigazdák Sota Arveladze találatának köszönhetően már az első negyedórában megszerezték a vezetést; ez volt az Ajax csapatát is megjárt grúz támadó hetedik gólja a sorozatban.

Szünet után Martens szöglete után az első gólnál a gólpasszt jegyző Koevermans fejjel volt eredményes, s bár a vendégek Martins, Dyer és Parker révén veszélyeztettek, maradt a hollandoknak kedvező 2-0.

Az Espanyol-Maccabi Haifa párosításban bő 140 perc után született meg az első találat, igaz, ezt szűk nyolc percen belül további kettő követte. Az egykoron a barcelonai olimpiát is vendégül látó Montjuic stadionban mindhárom gólt a vendéglátók szerezték, sőt, a végén az uruguayi Pandiani tette már-már megalázóvá a különbséget.

Lisszabonban a Benfica, egy félidő alatt ledolgozta Párizsban összeszedett hátrányát, a továbbjutást érő találatra azonban a 89. percig kellett várni. Bár sokan már egy esetleges hosszabbításra tartalékolták erejüket, a meccs hamarabb dőlt el. Mulumbu ugyanis kiállítást érően szabálytalankodott Léoval szemben, s a megítélt büntetőt Simao Sabrosa gondolkodás nélkül bevágta.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, visszavágó

Sahtar Doneck (ukrán)-Sevilla (spanyol) 2-3 (0-0, 2-2, 2-3)
Olimpijszkij stadion, Doneck. Vezette: Paparesta (olasz)
Gól: Matuzalem (49.), Elano (83.), illetve Maresca (53.), Palop (90+4.), Chevantón (105.)
Sahtar: Suszt – Lewandowski, Csigrinszkij, Kucser, Sevcsuk (Rat, 44.) – Gay, Matuzalem (Duljaj, 86.), Fernandinho, Jadson – Marica, Bjelik (Elano, 64.). Szakvezető: Mircea Lucescu
Sevilla: Palop – Javi Navarro (Valente, 81.), Daniel, Dragutinovics, Escudé – Hinkel (Chevantón, 57.), Adriano (Puerta, 57.), Maresca, Poulsen – Luis Fabiano, Kanouté. Szakvezető: Juande Ramos
Lövések: 7, illetve 18
Kapura: 7, illetve 13
Szögletarány: 4, illetve 6
Labdabirtoklás: 52%, illetve 48%

Továbbjutott a Sevilla 5-4-es összesítéssel.

AZ Alkmaar (holland)-Newcastle United (angol) 2-0 (1-0)
Alkmar, DSB-stadion. Vezette: Layec (francia)
Gól: Arveladze (14.), Koevermans (56.)

Továbbjutott az Alkmaar 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal.

Espanyol (spanyol)-Maccabi Haifa (izraeli) 4-0 (0-0)
Barcelona, Montjuic-stadion. Vezette: Fröjdfeldt (svéd)
Gól: De la Pena (53.), Tamudo (59.), Luis García (61.), Pandiani (93.)

Továbbjutott az Espanyol 4-0-ás összesítéssel.

Benfica (portugál)-Paris SG (francia) 3-1 (2-1)
Lisszabon, Estádio do Sport. Vezette: Meyer (német)
Gól: Simao (12., 89 – 11-esből), Petit (27.), illetve Pauleta (32.)
Kiállítva: Mulumbu (89., Paris SG)

Továbbjutott a Benfica 4-3-as összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik