Élet-Stílus

NBA: a Suns nyerte a gigászok csatáját

Azok után, hogy Oaklandben vereséget szenvedett, a Dallas Mavericks a Phoenix Suns elleni 129-127-re elvesztett találkozót követően december óta tartó hazai veretlenségének is búcsút inthetett.

Az NBA titánjainak két hosszabbítást eredményező összecsapása sokak szerint az idény legmagasabb színvonalú játékát nyújtotta. Az ászok mindkét oldalon azt nyújtották, ami elvárható tőlük: Amare Stoudemire 10 lepattanója mellett 41 pontot gyűjtött, de Steve Nash is úgy játszott, mint ahogy egy kétszeres MVP-hez illik; az irányító a létfontosságú záró negyed utolsó percében 10 ponttal járult hozzá a hosszabbítás kiharcolásához – így 2.7 másodperccel a vége előtt egy triplával egyenlített.

A kanadai végül 32 pontjával, 16 asszisztjával és nyolc pontjával közel járt a tripla-duplához. A zsinórban másodszor vesztő Dallas részéről Jerry Stackhouse 33 pontot termelt – a legtöbbet, amióta 2004-ben Washingtonból a texasiakhoz igazolt. A maga részéről Dirk Nowitzki is mindent megtett; az idei MVP címre legesélyesebb német 30 pontja mellé 16 lepattanót szedett és hat gólpasszt osztott ki – teljesítménye megközelítette egykori csapattársáét.

A csatár azonban elsősorban a harmadik negyedben jeleskedett, amikor nyolc pontjával és hét lepattanójával segítette akkor 16 pontos hátrányban lévő csapatát. A Dallas a deficitet 15 pontos előnyre váltotta – más kérdés, hogy nem tudta megtartani.

Sőt, Nowitzki szokásától eltérően két büntetőt is elrontott a záró negyedben, míg a vendégek egymás után nyolcszor tüzeltek pontosan. A hosszabbítás első felvonásában Jason Terry tartotta a lelket a hazaiakban, 4,5 másodperccel a vége előtt Nasht túlugorva egyenlített egy hárompontossal.

A második ráadásban a megfogyatkozott Dallas (Josh Howard és Erick Dampier is kipontozódott) azonban Stoudemire percei következtek, az erőcsatár iparkodását Nowitzki hiúsíthatta volna meg, ám elhibázott hárompontos kísérlete azt jelentette, hogy 2006. december 7. után a Mavericks ismét vereséget szenvedett hazai környezetben – 23 mérkőzés után.

A dallasiak vesszőfutása Mike D’Antoni, a Suns vezetőedzőjének jóslata szerint rövid életű lesz: „Aligha fognak további két vereséget szenvedni az idényben.”

Főnökével egyetértve, Stoudemire a két csapat kimagasló teljesítményét, s a remek játékot emelte ki: „Igazi playoff atmoszférájú találkozó volt. Mindkét csapat beleadott mindent, s talán az döntött, hogy mi jobban akartuk a sikert, no meg szerettünk volna előre lépni.”

NBA, alapszakasz, 128. játéknap:
Indiana Pacers-Washington Wizards 96-112
Philadelphia 76ers-Chicago Bulls 87-88
Toronto Raptors-New York Knicks 104-94
Orlando Magic-Utah Jazz 101-90
Charlotte Bobcats-Sacramento Kings 111-108
Boston Celtics-Atlanta Hawks 109-88
Memphis Grizzlies-Cleveland Cavaliers 96-118
Houston Rockets-LA Clippers 109-105
Dallas Mavericks-Phoenix Suns 127-129 – 2 h.u.
Portland TrailBlazers-Detroit Pistons 75-87

Ajánlott videó

Olvasói sztorik