Élet-Stílus

Milliókat fialó blogok

Vannak akik milliókat keresnek vele, vannak akik egy vasat sem. A blog klasszikusai és újoncai azonban már egy egészen különleges versengésben is elnyerhetik az új irodalomnak aposztrofált kategóriáért járó elismerést.

Új fogalom formálódik az interneten – pontosabban a mostanában sokat emlegetett user generated content – felhasználók által készített tartalom világában új irodalmi műfaj van kialakulóban. A korábban még a blog kategóriába sorolt irodalmi szintre emelt irásokat immáron a „blook” névvel illetik a hozzáértők.

A Bridget Jones óta tudjuk, hogy a „kedves naplóm” kulcsszóval milliókat lehet keresni. A blogok világában azonban elég kicsi a kitörés lehetősége, hiszen milliónyi poszt közül igazán nehéz megtalálni az igazi kincseket. A blog műfaja azonban sokak szerint inkább az önkifejezés egyik eszköze, mint a pénzszerzésé, hiszen sok blog elvből nem hajlandó semmilyen hirdetési módszerrel együttműködni.

Az új műfaj mégis megszületni látszik, hiszen egyre több irodalmi alkotás kiindulási pontjaként blogot jelölnek meg az alkotók. Filmek forgatókönyve, könyvek, esszék és versek sokasága jelenik meg a világháló számos pontján, hogy aztán a felejtés, vagy a hírnév útjára vigye alkotóját. Ezen „művészeket” most már évről évre díjazza is egy önjelelölt zsűri, azzal a céllal, hogy bátorítsák, alkotásra buzdítsák a blogvilág tehetséges tagjait.

Változó cél

Szakértők szerint egészen új műfajok alakulnak ki, mint például a „flicktion” névre keresztelt fotó-sztorí blog, vagy a történeteket mesélő anonym képeslap-blog. „Az egyéni kísérletek nem csak új teret kapnak a neten, hanem azonnal eljutnak a „műértő” közönséghez is.

Pár éve még csak próbálgattuk a blog műfaj lehetőségeit, most pedig már a határait teszteljük” – állapította meg Bob Young az új díj szponzorainak egyike, aki maga is online könyvkiadással foglakozik.

A Technorati, mint az egyik legnagyobb blogkereső-motor, úgy becsüli, hogy mintegy 175,000 új blog születik naponta, s ezek ösztönzése szempontjából igen fontos a díj.

A most kialakuló új típusú kommunikációs formák valamelyest mégis hasonlítanak a viktoriánus korszakra, amikor regényírók, mint például a Dickens, műveiket hetente alkotott folytatásos fejezetekben juttatták el olvasóikhoz, az őket felkaroló újságok hasábjain.

A blogok jelenéről és jövőjéről folyó vitában egyre inkább kialakulnak a speciális céllal megjelenő postok. A hírblogok lassan elfogadottá váló alternatív véleményalkotása mellett egyre erőteljesebb a szakértői blogok – az FN oldalain is ilyenekkel találkozhat az olvasó – megjelenése. Ennek a folyamatnak még nem látjuk a végét, de a jelenleg zajló folyamatban már jól látható az online naplók különböző irányzatainak kialakulása. Nem meglepő, hogy a kísérletező művészet is helyet követel magának a fiatal műfajban.

Itthon is

Nálunk is elindultak azok a folyamatok, amelyek hatására, a blogokat a legnagyobb portálok is egyre inkább beillesztik tartalomegyüttesükbe. A specializálódás területén érdekes a felhasználók által generált tartalmak között olyanok is feltünktek, mint a fogyasztóvédelmet is felvállaló Tékozló homár, vagy a dinamikusan növekvő, angol nyelvű szolgáltató blogoldal a Pestiside.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik