Élet-Stílus

Kevesebb turista jött Budapestre

Az év első két hónapjában a három-öt csillagos szállodák az előző év azonos időszakánál 1 százalékponttal magasabb, átlagosan 42,5 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 9, a nettó szobaárbevétel 4 százalékkkal nőtt. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 15 300 forint, nettó átlagára 12 800 forint volt a vizsgált hónapokban. A bruttó átlagár folyó áron 8 százalékkal (1100 forinttal), a nettó átlagár 3 százalékkal (400 forinttal) emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Miközben országos átlagban a vendégéjszakák száma 2,4 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkenés volt tapasztalható. A megfigyelt hónapokban az eltöltött vendégéjszakák száma 1 milliót tett ki, ami 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értéket. A fővárosi szállodacsoportokat 4–11 százalékos csökkenés jellemezte, míg a vidéken működő szállodákban nőtt a vendégéjszakák száma. Jelentős emelkedésről az ország keleti részén található egységek (17–24 százalék) és a balatoni házak (10–34 százalék) számoltak be.

Az év első két hónapjában a budapesti ötcsillagos és az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (50–52 százalékos). 40 százaléknál magasabb foglaltságot ezen kívül a vidéken működő négy- és ötcsillagos, valamint a balatoni háromcsillagos szállodák értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik