Élet-Stílus

Villamos a Balaton partján

Villamosjáratot indítana Keszthely és Hévíz között a Balaton Fejlesztési Tanács munkacsoportja. Az ötlet nem új: száz éve már terveztek Keszthelyre villamost – írja a Népszabadság.

A villamosok a keszthelyi kikötőtől indulnának, tennének egy kanyart a tóparti szállodasor felé, majd végiggördülnének a város sétálóutcáján, s a Festetics-kastély parkját is érintve jutnának el – a csaknem kilenc kilométeres út végén – a Hévízi-tóig.

Az ötletet az adta, hogy Hévíz és Keszthely között nincs megfelelő közlekedési kapcsolat, noha a két város sok szempontból – mindenekelőtt az idegenforgalom terén – szinte együtt él. A villamos nemcsak a helyközi, hanem a két városon belüli közlekedési gondokon is enyhítene. A tervezett járat ráadásul egyedülálló turisztikai látványosság lenne, mivel az egyvágányos pályán nosztalgiakocsik közlekednének.

Keszthelyen már felvetődött egy városon belüli keskeny nyomtávú vasút megépítésének ötlete, 1907 nyarán pedig hatósági bejárást is tartottak a városban, hogy megvizsgálják, merre vezethetne a villamospálya. A terv végül gazdasági okok miatt merült feledésbe.

A tervet úgy dolgozták ki, hogy az a lehető legnagyobb uniós támogatást kapja. Számításaik szerint – mivel a projekt idegenforgalmi, regionális és infrastrukturális fejlesztéseket is magába foglal – akár 80 százalékos uniós támogatást is elérhetnének, így az 1,7 milliárd forintos beruházáshoz körülbelül 340 milliós önrészt kellene előteremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik