Élet-Stílus

Egészségügyi központ utazóknak

Új egészségügyi központ nyílik Pécsett azok számára, akik utazni készülnek. Figyelmeztetések, orvosi jó tanácsok, oltások – minden olyan dolog, ami fontos az utazók számára.

Utazás-egészségügyi szolgálat kezdte meg működését a baranyai megyeszékhelyen a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fertőző megbetegedésekkel foglalkozó infektológiai, katasztrófa-orvostani intézetében a közelmúltban – tájékoztatta az egyetem sajtóreferense az MTI-t.

A szolgálat célja, hogy a távoli országokba készülő turisták, vagy tartós kiküldetésre, munkavállalásra indulók teljes körű felvilágosítást kapjanak az utazással, illetve a kinti tartózkodással kapcsolatos egészségügyi ártalmakról, illetve azok megelőzéséről, kivédéséről – mondta el Győrffy Zoltán. Szólt arról, hogy a tanácsadás kiterjed az utazó egészségi állapotának felmérésére, a célországban várható egészségügyi veszélyekre, klimatikus hatásokra, azok megelőzésére.

Az intézet munkatársai elmondják, az egyes országokban milyen oltásokra van szükség, illetve milyen, a malária megelőzését szolgáló gyógyszerekre lehet szükség. Figyelmeztetnek arra is, mi a teendő, ha az út, vagy az ott-tartózkodás során alakulnak ki a betegségek tünetei – közölte.

Hozzátette: a megfelelő oltásokat, jelenleg még a sárgaláz elleni oltás kivételével, a szolgálat dolgozói beadják. Győrffy Zoltán megjegyezte, hogy a szolgálat beindításának ötletét a távoli, egzotikus országokba utazók számának folyamatos emelkedése adta. Az infektológiai intézetben ugyanis egyre többen érdeklődnek ezen államokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatról, a szükséges védőoltásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik