Élet-Stílus

Világszerte nő az utazási kedv

Többet utaztak külföldre az európaiak, mint egy évvel korábban. A növekmény nyertese elsősorban Ázsia és Afrika, az öreg kontinensen Spanyolország és Franciaország a legnépszerűbb.

A gazdaság élénkülése és az olcsó légitársaságok kínálatának bővülése miatt tavaly 5 százalékkal nőtt a külföldi utazások száma – mutat rá IPK International turisztikai kutatóintézet.

A legnagyobb növekedést, 8 százalékot Ázsiában és Afrikában tapasztalta az IPK, Amerikában és Európában 3 százalékos volt a növekedés. Az európaiak tavaly 388 millió külföldi utazást tettek, és 3,7 milliárd éjszakát töltöttek el külföldön. Összesen 351 milliárd eurót költöttek el, 6 százalékkal többet, mint 2005-ben.

Az európai turisták legkedveltebb célpontja Spanyolország volt tavaly, 13 százalékos részesedéssel, megelőzve a 10 százalékot elérő Franciaországot. A következő Németország 9 százalékos, Olaszország 8 százalékos, Nagy-Britannia és Ausztria 5-5 százalékos, majd Törökország 4 százalékos részesedéssel.

A világ legnagyobb idegenforgalmi szakvására szerdán nyílt meg Berlinben. A német főváros 41-ik alkalommal ad otthont a hivatalos nevén Nemzetközi Idegenforgalmi Börzének (ITB), amelyen 184 ország 11 ezer kiállítója van jelen. A szervezők a vasárnapig tartó idegenforgalmi börzén csaknem 160 ezer látogatóra számítanak.

A részvevők között van hagyományosan Magyarország is, egy 308 négyzetméteres magyar standdal. A kiállításhoz kapcsolódóan kiemelt téma a Németországban zajló magyar kulturális évad, továbbá az a tény, hogy Pécs 2010-ben a németországi Essennel, valamint a török Isztambullal együtt Európa kulturális fővárosa lesz.

A mostani rendezvényt beárnyékolhatják a klímaváltozás hatásai miatti aggodalmak. A klímaváltozás elleni intézkedések ugyanis befolyásolhatják a légi közlekedést, ami hatással lehet az idegenforgalom alakulására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik