Élet-Stílus

Holyfield doppingolt?

Noha a 44 esztendős Evander Holyfield folytatná pályafutását, az egyre több napvilágra kerülő gyanús részlet az ellene felhozott doppingvádakban a végét is jelentheti nagyszerű karrierjének.

A sportág egyetlen négyszeres nehézsúlyú bajnoka mindig is legendás volt testfelépítéséről, konditermek, táplálékkiegészítő cégek versengtek kegyeiért, szinte bármilyen hasonló terméket, szolgáltatást el lehetett adni a nevével. Sokáig mindenki kizárólag a kemény edzéseknek tudta be, hogy Holyfield testfelépítése még negyvenen túl is a régi maradt, a napokban napvilágot látó pletykák ennek megfelelően sokkolták a közvéleményt.

Nyilván emlékeznek rá, hogy Holyfieldet egészségügyi okok miatt eltiltották az ökölvívástól, miután 2004 novemberében súlyos vereséget szenvedett Larry Donaldtól. Holyfield akkor sérülésekre fogta a dolgot, és egy sor orvosi vizsgálatot és perrel való fenyegetőzést követően végül folytatta pályafutását. A most napvilágra került hírek azonban egészen más fényben tünetik fel az ominózus mérkőzést…

Túl sok a véletlen

Dokumentumok bizonyítják, hogy 2004 szeptemberében -két hónappal a Donald elleni meccs előtt- egy bizonyos “Evan Fields” vizsgálatra jelentkezett egy urológusnál “hypogodanismus” tüneteivel. A latin szó az ivarmirigyek elégtelenségét takarja, egészen pontosan herezsugorodást, ami bizonyos doppingszerek jellemző mellékhatása. Ugyanez az Evan Fields 2004 júniusában előbb egy adag tesztoszteront, Glukort és injekciós tűket, majd három héttel később öt fiola emberi növekedési hormont szerzett be ugyanattól a georgiai urológustól.

Mindez még nem lenne gond, de a titokzatos Evan Fields és a négyszeres bajnok között nem csak a hasonló név jelenti az egyetlen kapcsolatot. Fields a “794 Evander, Fairfield” címről rendelte a szereket, születési dátuma -1962 október 19.- pedig megegyezik Holyfieldével. A Sports Illustrated két újságírója ráadásul felhívta a Fields adatlapján szereplő telefonszámot és állításuk szerint Holyfield vette fel a telefont.

A két újságíró, Llosa és Wertheim kapcsolatba lépett Dr. Margaret Goodmannel, aki a ringorvosi teendőket látta el Holyfield 1994-es, Michael Moorer elleni, vereséggel végződő mérkőzésén. A meccs azért érdekes az ügy szempontjából, mert Holyfield a meccset követően szívproblémákkal küszködött, baloldali kamrája nem működött megfelelően. Goodman szerint a tünetek gyanúsak voltak, mivel ilyesmi gyakran előfordul növekedési hormon szedése esetén. Holyfield akkor tagadta a doppingolást és a nyomozás is megakadt, így az ügy feledésbe merült.

Cáfol a veterán

Holyfield neve egyébként egy országos dopping ellenes akció keretében került napvilágra, de a hírek szerint ő az egyetlen érintett bokszoló. A bomba mindössze egy nappal azt követően robbant, hogy Holyfield New Yorkban bejelentette március 17-i, Corpus Christiben rendezendő meccsét.

A legendás bunyós mindenesetre egy, a Main Events-en keresztül kiadott kommünikéjében tagadja a vádakat: “Nem használok szteroidokat. Sohasem használtam szteroidokat. Eléggé zokon veszem, hogy nevemet ismert szteroid használókhoz kötik magukat meg nem nevező források annak érdekében, hogy publicitást szerezzenek nyomozásuknak. Csalódott vagyok amiért a média bedőlt ennek a blöffnek és nevemet címlapsztorikhoz felhasználta, valamint fotóimat megjelentette egy olyan nyomozásról szóló cikkek mellett, amelynek semmi köze hozzám és ahhoz, amit képviselek.”

Mivel az üggyel kapcsolatban hivatalos forrásból még semmilyen terhelő információ nem látott napvilágot, korai lenne elítélni a sportág egyik legnépszerűbb versenyzőjét, de várjuk az újabb fejleményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik