Élet-Stílus

WBC: Marquez az új nagyharmatsúlyú bajnok

A Showtime vasárnap hajnali gáláján a harmatsúlyból fellépő mexikói Rafael Marquez megállította a WBC nagyharmatsúlyú urát, honfitársát, Israel Vazquezt, aki a 7. menet után, teljesen váratlanul feladta a csatát.

Vazquez és Marquez harca kiváló, hullámzó csatát hozott, félidőben azonban teljesen váratlanul véget ért. Az összecsapást utóbbi kezdte jobban, az első menet végén meg is rendítette riválisát, s a kezdeményezést remek lábmunkájával és előkészített támadásaival a következő három percben is megtartotta.

A harmadikban egy bal-jobb kombináció után ismét nehéz helyzetbe hozta Vazquezt, aki azonban egy óriási balhoroggal válaszolt a kihívásra – pillanatokkal később már számoltak is Marquezre. Israel, tisztelve ellenfele ütőerejét, nem rohanta le honfitársát, aki a negyedik menetben ismét hatékonyabbnak bizonyult a regnáló bajnoknál.

Az ötödik felvonás viszonylag kiegyenlített volt; a végén, egy remek balos benyelése után azonban Vazquez szinte padlóra került a fájdalomtól – mint kiderült, az ütéstől eltört az orra. Noha a következő menetben ismét Rafael diktálta a tempót, Israel továbbra is vállalta a csatát.

Sőt, a hetedikben, a meccs legjobb szakaszában, több hatalmas balhoroggal is megkínálta a harmatsúly legjobbját – ezért hatott villámcsapásként az ökölvívó sarkának döntése – Vazquez a törött orr miatt nehezen tudott lélegezni, ezért Freddie Roach leállította az épp lehengerlővé nemesülő küzdelmet.

Rafael Marquez így élete legfontosabb mérkőzésén, technikai KO-val megszerezte a WBC nagyharmatsúlyú trónját, Vazquez pedig öt év után először hagyta el a szorítót vesztesként. Az összecsapás leállításakor Marquez a pontozólapokon is jobban állt, a fura befejezés miatt ugyanakkor mindenképpen izgalmas lenne megnézni egy visszavágót.

A győzelemmel a Marquez testvérek közül Rafael már hozta az kiváló eredményt, két hét múlva bátyja, Juan Manuel következik, aki hasonló módon, egy súlycsoportot fellépve kíván újabb bajnoki címet szerezni, méghozzá a szintén mexikói Marco Antonio Barrera ellen.

A főmérkőzés előtt az IBF és az IBO légsúlyú bajnoka, Vic Darchinyan sikeresen megvédte öveit a bátor, de nem túl komoly ellenállt tanúsító Victor Burgos ellen. A fura stílusú és hatalmas ütőerővel megáldott bajnok már a második menetben padlóra küldte kihívóját egy testre mért balhoroggal, azonban a befejezés egészen a 12. menetig elhúzódott, Burgos ugyanis állta a sarat.

A bajnok több hatalmas bombát is be tudott vinni, összességében azonban meggyűlt a baja a mexikói mozgásával. Az elcsigázott és csúnyán megvert Burgos számára végül az utolsó felvonásban jött el a megváltás – a menet közepén, egy újabb Darchinyan-féle balos benyelése után a vezetőbíró közbelépett és leállította a roppantmód egyoldalú csatát.


Profi ökölvívás


A WBC harmatsúlyú címéért
Marquez (mexikói)-Vazquez (mexikói)
– TKO a 7. menetben


Az IBF légsúlyú címéért
Darchinyan (ausztrál)-Burgos (mexikói)
– TKO a 12. menetben


A WBA váltósúlyú címéért
Cotto (Puerto Rico-i)-Ürkal (német)
– TKO a 11. menetben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik