Élet-Stílus

Négynapos hétvége: sí, kastély, vagy wellness?

A tavalyi évhez képest az idén igencsak tobzódunk hosszú hétvégékben. Máris itt van a március 15-i nemzeti ünneppel megtoldott szombat-vasárnap, így a négy napra akár egy belföldi wellnesspihenést, egy európai városlátogatást is betervezhetünk, vagy éppen az „utolsókat rúgó” síelési szezont is kihasználhatjuk.

Wellness belföldön

A belföldi szállodák a három éjszakára előrelátó módon akciókkal, illetve „március 15-i csomaggal” várják a kikapcsolódni vágyó párokat és családokat. A Balaton körüli panziókban másodmagukkal 30-40 ezer, egy három-, négycsillagos hotelben – melynek a wellness- és sportrészlegét is használhatjuk – 50-70 ezer forintból pihenhetjük ki az eddigi fáradalmakat. A Bakonyban egy háromcsillagos szállodában 50-55 ezer forintot kérnek el egy – szervezett kirándulásokkal is megtűzdelt – hosszú hétvégére két fő számára, a Bükkben 70-150, Galyatetőn pedig 100-130 ezer forintot kell fizetni egy négy-, illetve ötcsillagos, fürdőrészleggel is felszerelt wellnesshotelben.

Hasonló árkategóriára számíthatunk Hajdúszoboszlón és Hévízen: a háromcsillagos szállodák 60-70 ezer, a négycsillagos hotelek 100-120 ezer forintos árakkal várják az odalátogatókat. Az árajánlatok azonban „plusz”-szolgáltatásokat is nyújtanak.


Négynapos hétvége: sí, kastély, vagy wellness? 1

Sokan az ilyen típusú kikapcsolódás mellett döntenek



A szállodákká átalakított kastélyok ugyan egy magasabb árkategóriát képviselnek, viszont színes programokkal csalogatják a kikapcsolódni vágyókat. A wellnessrészleggel felszerelt, négycsillagos hőgyészi kastélyszállóban például két fő számára – a három éjszakáért – kifizetendő 140-150 ezer forintért irodalmi estet és borkóstolót, a bikali Puchner Kastélyszállóban 110-130 ezer forintért a gyertyafényes éjszakai fürdőzés mellé ingyen koktélt és jósnőt is kaphatunk, a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállodában március idusán pedig akár fáklyás felvonuláson is részt vehetünk másodmagunkkal a 150-160 ezer forintba kerülő ellátásért.

Amennyiben szerényebb büdzséből szeretnénk kihozni a négynapos kirándulást, úgy a falusi turizmus is vonzó alternatívának tűnhet. A márciusi hosszú hétvégét kihasználva több panzió és vendégház kínál „ünnepi” árakat, melynek keretében egy négyágyas vendégházban összesen mintegy 30-36 ezer forintból tölthetünk el három éjszakát például a Bükk lábánál lévő Tardon, vagy az Észak-Bükkben található Nagyvisnyón.

Városlátogatások Európában

Az európai úti célok közül 3-4 napra továbbra is Párizs, London, Róma, Madrid, Amszterdam, Athén számít a legkedveltebbnek. Csoportos, szervezett utazások keretében félpanziós ellátásért és három éjszakáért 180-300 ezer forintból oldható meg egy hosszú hétvége másodmagunkkal, melyhez még hozzá kell számolni a múzeumi belépőjegyeket, illetve a fakultatív programok árait. Ha viszont egyénileg oldjuk meg az utazást valamelyik (fapados) légitársasággal, akkor egy bécsi szállás 30-70 ezer, egy brüsszeli pedig 120-140 ezer forintból is kihozható két fő számára. Prágában három éjszakát 30-50 ezer forintból is eltölthetünk, Párizsban azonban 60-100 ezer forintot mindenképpen rá kell szánni erre a négy napra.

Athénban 40-80 ezer, Amszterdamban 80-100 ezer forintból jön ki a hosszú hétvége, Dublinban ugyanakkor 70-110 ezer, Londonban pedig 80-100 ezer forintért várja félpanziós ellátás egy háromcsillagos hotelben az érdeklődőt. Ha viszont az Örök Város csábít, akkor körülbelül 50-80 ezer forintos római hotelárakra kell felkészülni két fő számára. Egy lisszaboni vagy madridi városlátogatás valamivel drágább, meg 60-90 ezer forintot minden bizonnyal elkérnek egy félpanziós ellátásért egy háromcsillagos hotelben, három éjszakára.

Ha síelés…

…akkor országajánlók, beszámolók, linkgyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből.

Síelés és kirándulás

Az osztrák gleccserek mindenképpen gondoskodnak síelési lehetőségekről, amennyiben sportolni vágyunk a hosszú hétvége alatt. Az öt tiroli (Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubai és Hintertux), illetve a karintiai Mölltal-gleccser sívidékének hóbiztos lejtőiben nem csalódhatunk, hiszen 3000-3700 méter közötti magasságban még az enyhe időjárás ellenére is sílécre pattanhatunk. A gleccsersíelés esetében négy napra 70-120 ezer forint közötti félpanziós szállodai, és 30-40 ezer (kétnapos) és 50-60 ezer forintos (háromnapos) síbérletárakkal érdemes kalkulálni két fő számára Ausztriában. Szlovákiában a Chopok déli oldala és a Magas-Tátrában található Csorba-tó síközpont nyújthat még hóbiztos terepet a téli sport szerelmeseinek. A szlovákiai síterepeken 30-50 ezer forintért lehet eltölteni három éjszakát másodmagunkkal, két fő számára a háromnapos síbérletekre pedig 25-30 ezer forinttal kell kalkulálni.

Ám ha megelégszünk a kirándulással, az erdei sétával, akkor a hosszú hétvége keretében akár Erdély vagy Horvátország felé is vehetjük az irányt: a Medve-tó környékén vagy a Plitvicei tavaknál 50-80 ezer forintból kapcsolódhat ki két fő egy félpanziós ellátást kínáló hotelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik