Élet-Stílus

Jan Ullrich befejezte

A Tour de France-on egyszer diadalmaskodó német kerekes hétfőn bejelentette, hog 33 évesen befejezi a pályafutását. Jan Ullrich a tavalyi francia körversenyen került bajba, és azóta sem sikerült a nevét tisztáznia.

Az elmúlt hetekben a német sajtó rengeteget foglalkozott Ullrichhal, akit állítólag több proficsapat is csábított, de a német úgy döntött, nincs tovább. A sportágtól nem szakad el teljesen, elmondása szerint idén a Team Volksbanknál fog tanácsadóként dolgozni, és elsősorban a fiatalokkal szeretne foglalkozni.

A doppingdoktor listáján

A hétfői bejelentéssel ért véget Ullrich sikerekben gazdag pályafutásának utolsó, a tavalyi Tour de France-szal kezdődő része. A legrangosabb körverseny előtt került nyilvánosságra az azóta a sajtóban csak doppingdoktornak nevezett Eufemiano Fuentes listája. Ullrich neve is szerepelt rajta, mire azonnal felbontotta a csapata a szerződését. Hónapokon keresztül tartó mentegetőzések és vádaskodások kezdődtek, aminek Ullrich egy teszttel az elejét vehette volna. A német kerekes azonban hosszú ideig elzárkózott a DNS-teszttől.

Pár hete azonban beadta a derekát, és a spanyol ügyészség a Süddeutsche Zeitung információi szerint rövidesen átadja a birtokában lévő – állítólag Ullrichtól származó – vérmintát a német hatóságnak, és végre bebizonyosodhat, hogy a Tour de France 1997-es győztese használt-e tiltott szereket. Ullrichot ugyan már nem tilthatják el az aktív versenyzéstől, de ha a két minta megegyezik, akkor az ügyészség tovább nyomoz.

Armstrong árnyékában

A német kerekes első komoly sikerét 1993-ban az amatőr világbajnokság megnyerésével aratta. Három évvel később már a legnehezebb körversenyen, a Tour de France-on segítette győzelemre a T-Mobile akkori első emberét, a dán Bjarne Riist. Egy évre rá pedig már ő ünnepelhetett sárga trikóban Párizsban. A következő években egy bizonyos Lance Armstrong példátlan módon dominálta a Tourt, és Ullrichnak összesen ötször a második hellyel kellett megelégednie.

A francia körversenyen aratott sikerei mellett Ullrich olimpiai aranyat nyert 2000-ben Sydney-ben, és kétszer volt világbajnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik