Élet-Stílus

Északi sí-vb: Amman győzött nagysáncon

Kiélezett versenyben, 0,2 pont előnnyel a svájci Simon Amman nyerte a síugrók nagysánc versenyét a szapporói észak sí-világbajnokságon.

Az első sorozatban rossz körülmények között kellett ugraniuk a versenyzőknek. A zavaró hátszélben nem lehetett nagy eredményeket várni, az volt a kérdés, ki tud a legjobban megbirkózni a viszonyokkal. Ez a 2002-es téli olimpián nagy- és középsáncon is győztes svájci ugrónak sikerült leginkább, 125 méteres eredményével vezette a mezőnyt.

A verseny felénél ugyanakkor még nem dőlt el semmi, hiszen Amman előnye kevesebb mint három pont volt a finnek meglepetésembere, Harri Ollival szemben. A első ugrások után csupán az tűnt biztosnak, hogy a Világkupát vezető norvég Anders Jacobsen, valamint az osztrák Gregor Schlierenzauer nem szólhat bele az érmek sorsába, ugyanis mind a ketten messze elmaradtak a várakozásoktól.

A második kör az utolsó hat ugrónál vált igazán izgalmassá és élvezetessé: előbb a címvédő finn Janne Ahonen kápráztatta el a nézőket 130 méteres kísérletével, majd rögtön után a torinói játékok bajnoka, az osztrák Thomas Morgenstern, aki 131,5 méterig repült. Ez ugyanakkor – és mint mint később kiderült – csupán a bemelegítés volt, mert előbb a lengyel Adam Malysz (133 méter), majd a norvég Roar Ljökelsöy (135) ugrott káprázatosan.

Ezek után következett a tapasztalatlan Olli, akit azonban érezhetően feldobott a kiélezett szituáció és úgy tűnt, le sem akar esni a levegőből. A finn tini 136,5 méteres ugrásával így alaposan feladta a leckét Amannak, aki két méternél többel nem ugorhatott kisebbet riválisánál. A 27 éves svájci versenyző aztán gondoskodott arról, hogy mindenki lerágja a körmét
Északi sí-vb: Amman győzött nagysáncon 1

Amman és az aranyérem (MTI/EPA)

a lelátókon, ugyanis pontosan 134,5 métert produkált, azaz a kivitelezésre adott pontszámokon múlt a győztes kiléte. Végül ebben, igaz, minimális különbséggel, de a svájcit látták jobbnak.

A német Axel Teichmann nyerte a férfi sífutók 15+15 kilométeres üldözéses számát. A 2003-ban 15 kilométeren vb-győztes német versenyző nagy hajrában előzte meg honfitársát, a Világkupában vezető Tobias Angerert és az ugyanebben a számban olimpiai bronzérmes olasz Pietro Piller Cottrert.

Északi sí-világbajnokság, Szapporo
Sífutás, férfi 15+15 km üldözéses verseny:
1. Axel Teichmann (német) 1:11:35.8
2. Tobias Angerer (német) 0.5 mp hátrány
3. Pietro Piller Cottrer (olasz) 0.9 mp h.

Síugrás, nagysánc, egyéni:
1. Simon Amman (svájci) 266,1 (125 m/134,5 m)
2. Harri Olli (finn) 265,9 (124/136,5)
3. Roar Ljökelsöy (norvég) 262,9 (123/135)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik