Élet-Stílus

A Simpson család atyja új filmjéről

Hazalátogatott a bolygó-szerte legismertebb magyar rajzfilmes, a Hollywoodban élő és alkotó „expannóniás” Csupó Gábor. A Simpson család és a Fecsegő tipegők atyját a Híd Terabithia földjére című új filmjéről kérdezte a FigyelőNet.

Honnan jött az ötlet, hogy az animációs világtól elszakadva valódi szereplőkkel dolgozzon?

A stúdiók ismerték a nevemet, figyelemmel kísérték pályámat, és a munkáim folytán hamar belekerültem a rendezői körforgásba. Éveken keresztül kaptam a forgatókönyveket, vagy harminc-negyven után találtam rá a Terabithiára.

Ígéretesnek találta a scriptet?

Először könyvként találkoztam a történettel, ami mélyen megérintett. A szerző, Katherine Paterson a hetvenes évek végén, személyes indíttatásra írta a könyvét: kisfia legjobb barátja meghalt – ahogyan a regény, illetve a film főhőséé is –, és az ő lelki traumáját próbálta feloldani.

A rendezői feladatok közül az egyik legnehezebb a színészvezetés. Többszörösen igaz, ha gyerekekről van szó. Hogyan boldogult velük?

Apaként öt gyerekkel a hátam mögött, mondhatni, rendelkeztem már némi tapasztalattal, így aztán gyorsan megtaláltam velük a hangot. Bár amikor a barátaimnak megemlítettem, hogy egy kutya is szerepel a filmemben, mindenki bolondnak nézett: első filmet kutyával és gyerekkel?! Meg vagyok hibbanva? De nem merült fel semmilyen gond, gördülékenyen ment a munka. A kutyával is kitűnő kapcsolatot ápoltam. (nevet)

Jól sejtjük, ha párhuzamot érzünk a főszereplő kisfiú és az Ön saját gyermekkora közt?

Igen. Annyi, nem elhanyagolható különbséggel, hogy nemcsak én szerettem rajzolni, hanem az apám hasonlóképpen. Ám nehezen éltünk, ezért lemondott erről a pályáról. Mikor látta, hogy én is ceruzát ragadok, ösztönző segítség volt az övé, folyamatosan bátorított, ne hagyjam abba. Ahogy a filmben a főhős fiú, én sem szerettem megmutatni rajzaimat egészen a rajziskoláig, ahol mindenki őrült volt, így én is otthon érezhettem magam. (nevet)

A főszereplő kislány szülei írók, a házukban nincs televízió. Önöknél van otthon tévé?

Odahaza egy vetítőtermem van, ahová elvonulok, ha meg kell néznem valamit. De a gyerekeknek csak heti egy film engedélyezett. Jobb, ha olvasnak.

Az eddig megszokott fantasy filmekhez képes meglepően visszafogott a látványvilág…

Igen, ez így van, és nem véletlenül. A gyártó Walden Media eredetileg egy nagy fantasyt akart, azonban én ellenkeztem: úgy gondoltam, elnyomná a történetet. Sok időt töltöttünk azzal, hogy megtaláljuk azt az optimális mennyiségű trükköt, ami még a történet javát szolgálja. A Walden szemében persze ez nem számított szempontnak. Őket csak úgy sikerült meggyőznöm, hogy a húszmillió dolláros összköltségvetésből nem futja többre. Egyébként a könyvben a gyerekek fantáziavilága egyáltalán nem volt kidolgozva, a környezet és a birodalmat benépesítő lények megalkotása mind a Klasky-Csupo műhelyben történt. Az eredeti történethez képest ez jelentette az egyetlen területet, ahol szabad utat adtunk a képzeletünknek. Egyébként végig hű maradtam a regényhez, mindössze annyit változtattam, hogy a hetvenes évekből mai környezetbe tettem a helyszínt.

A szereplőválasztásában milyen szempontok döntöttek?

Viszonylag gyorsan megtaláltam a kedvemre való szereplőket – Amerikában el vagyunk kényeztetve, sok a kitűnő gyerekszínész –, amikor a stúdió felhívta a figyelmemet Joshra és Anna Sophiára, akik már komoly filmszerepeket játszottak el. A lány túlságosan is csinoska volt, amit túlzásnak tartottam, de amikor összeolvasták a szerepet, érezni lehetett a levegőben, itt valami történik. Míg a könyvben tíz-tizenegy évesek a főhősök, én érettebb gyerekeket akartam, az első szerelem bemutatása miatt, ezért a tizenhárom-tizennégy éves korosztályt gondolam alkalmasabbnak. A forgatás alatt pedig a két jó barátot játszó gyerek valóban egymásba szeretett.

Rendez újabb játékfilmet?

Igen, hamar szeretnék újra rendezni, de nem feltétlenül gyerekfilmet. Már vagy negyven forgatókönyvet néztem meg, de sajnos eddig egyik sem volt megfelelő. Idefele a repülőgépen olvastam egy történetet, ami eléggé tetszik. Még csak a huszadik oldalon tartok, így izgulok, nehogy elromoljon …

Ajánlott videó

Olvasói sztorik