Élet-Stílus

Móricz Simon nyerte a Sajtófotó-nagydíjat

A „Megszűnő vasútvonalak" című sorozatával Móricz Simon, a Népszabadság fotóriportere nyerte el XXV. Magyar Sajtófotó pályázat MÚOSZ Nagydíját.

Móricz Simon ezen felül elnyerte a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat, a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést, és a Társadalomábrázolás egyedi kategória I. díját is a „Választási plakátok” című fotójával.

Több elismerést kapott Simon Márk, a 168 óra fotóriportere is, aki a „Sötétben látók” című sorozatával megkapta a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiért járó André Kertész Nagydíjat és a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Szandelszky Béla, az Associated Press fotóripotere részesült a „Kormányellenes tüntetés” című fotójával, amely vezető amerikai napilapokban is megjelent.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Bertalan Péter, a Flashback Photo Agency munkatársa kapta „Féktelenül (képpárok)” című sorozatával. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat és az Emberábrázolás-portré sorozat I. díját Hartyányi Norbert szabadúszó nyerte el.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett, XXV. Magyar Sajtófotó pályázatra és kiállításra 360 szerző pályázott 10 024 felvétellel. A zsűri, a pályázatban meghirdetett valamennyi, szám szerint 13 kategóriában díjakat ítélt oda. A legtöbb felvétel a képriport és társadalomábrázolás kategóriában érkezett, a legkevesebb – de így is 318 egyedi és 51 sorozat – a humor-zsáner-bulvár kategóriában.

Figyelemre méltó, hogy Szigetváry Zsolt, az MTI külsős fotóriportere, aki a World Press Photo versenyen a hírfotók kategóriában első díjat nyert, a XXV. Magyar Sajtófotó Pályázat képriport kategóriájának I. díját is elnyerte a „A Magyar Televízió székházának ostroma” című sorozatával.

A díjak átadására a XXV. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitásakor kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2007. március 23-án 16.00 órakor. A jubileumi seregszemle mellett látható lesz az elmúlt 25 év legjobb sajtófotóit bemutató „Visszapillantás” című tárlat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik