Élet-Stílus

Még nem késő beöltözni

Aki apropót keres az utazáshoz, annak most könnyű dolga van: Riótól Rijekáig tart a farsangi szezon, s még nem késő bekapcsolódni valamelyik maskarás felvonulásba. Virágkarnevál, szambatáncverseny, narancsdobálás – a kínálat láttán nem csoda, hogy van olyan utazási iroda, mely több farsangi mulatságot kínál egy csomagban.

A húsvét előtti 40 napos böjtöt megelőzően számos országban féktelen mulatozásokat, karneválokat rendeznek, hol dramatikus játékokkal kísérve, hol pedig a szamba ritmusára. Vízkereszttől hamvazószerdáig – a farsang időszaka meglehetősen változatos eseményekben bővelkedik, bár az emberek többségének alighanem a velencei és a riói karnevál jut először az eszébe.

Velence – pár tízezer forintból is elérhető

A különleges kosztümöket, álarcokat felvonultató velencei karnevált az idén február 9-20. között rendezik meg. Ünnepi menetekre, hagyományos ceremóniákra, akrobatikus és táncos elemekkel fűszerezett előadásokra számíthat az, aki a két hét során az olaszországi város felé veszi az irányt. A velencei óváros csatornáin és terein folyó, Európa leglátványosabb karneváljaként számon tartott „kavalkád” egyes elemei – ahogy a tradicionális maszkok – már a XIII. században is léteztek.

Minden évben egy új tematika köré épül a velencei karnevál. Míg tavaly az „oroszlán és a sárkány, azaz a színház és Kína” témával az ázsiai országnak kedveskedtek a velenceiek, addig az idei karneváli hangulat egyik apropóját a velencei irodalom egyik legnagyobb művészének, Carlo Goldoni születésének 300. évfordulója adja. A Szent Márk tér igazi világzenei színpaddá alakul át idén: a boszniai Goran Bregovic és Roy Paci & Aretuska koncertjén kívül afro-, latin-amerikai és indiai zene is hallható lesz.

A velencei karnevál egy napjába akár már 12-14 ezer forintból is „belekóstolhat” az érdeklődő. A 3 napos nonstop buszos út esetén szállodai szobára nem is kell költeni. Ha valamivel kényelmesebb ott-tartózkodásra vágyik az ember, akkor 25-45 ezer forint között lehet ajánlatokat találni. Egy kétnapos (egyéjszakás) út 25-28 ezer forintba kerül, ahol az ár magában foglalja a kétcsillagos, félpanziós szállást és az utazást, hasonló paraméterekkel két éjszaka 40-45 ezer forintból hozható ki egy fő számára.

Riói karnevál – érdemes időben lefoglalni

Idén február 17. és 20. között rendezik a világ legnagyobb és leglátványosabb fesztiváljának tartott riói karnevált Nem érdemtelenül lett ez a leghíresebb, hiszen erre a négynapos ünnepségre minden évben mintegy 800 ezer turista érkezik A karnevál két fontos helyszínen zajlik: az utcán és a hetvenezer nézőt befogadni képes, évente egyszer használatos, 1700 méter hosszú Sambadrome stadionban, ahol Brazília 14 szambaiskolájának több ezer táncosa méri össze a tudását.

A riói karnevál hagyománya a XIX. századi olaszországi gyökerekre vezethető vissza, az aranykora az 1930-50-es évekre tehető. A szambaparádé is – amelyet napjainkban már több tucat tévéállomás közvetít – az 1930-as évektől indult, s 1984-ben kapta otthonául a Sambadrome stadiont.


Még nem késő beöltözni 1

Sok százezren a riói karneválon (MTI)



A jegyeket már november-decemberben árulni kezdik 100-200 ezer forintnak megfelelő összegért, ám a zárónapra már akár 70 ezer forintért is be lehet jutni. A táncversennyel egy időben számos bált is tartanak, mint például a Copacabana Palotában, melyre a belépő körülbelül 70-250 ezer forint. A karneváli időszakra a szállodai szobák foglalása igazi rémálommal ér fel, a 4-5 csillagos hotelek akár háromszoros árat is elkérnek a turistáktól. Sőt, már két hónappal a karnevál előtt érdemes erre gondolni, mert különben mindenhol a „megtelt” táblába botlik az ember.

A riói karneválra 300-600 ezer forintból lehet eljutni egy 11 napos (8 éjszakás) utazás keretében, amely az útiköltség mellett tartalmazza a szállás, a félpanziós szállás és az idegenvezetés költségét.

Viareggio, Rijeka, Köln – a kevésbé ismertek

Rijekáról alighanem csak keveseknek jut eszébe a karnevál, jóllehet már 100 éves tradícióról van szó, s a világ egyik legnagyobb fesztiváljáról, amely minden esztendőben több mint százezer turistát vonz a városba. Az esemény a környék mintegy hatszázéves múltra visszatekintő gazdag népi hagyományát, és a velencei- és osztrák polgári miliő újkori karneváli tradícióit ötvözi, amelyben nem maradhatnak el az ijesztő maszkok, melyek segítenek elijeszteni a gonosz szellemeket, s egyúttal megidézik a tavaszt.


Még nem késő beöltözni 2

A rijekai farsang is bõven szolgál látnivalóval



Kelet-Közép-Európa legnagyobb farsangi felvonulása hivatalosan január 17-én kezdődött, s február 18-ig tart, számos koncertet, hangversenyt, kiállítást, sporteseményt, mint például rallit rendeznek. Rijekába akár egy napra is ellátogathat az érdeklődő, szállást napi 5000 forintért is szerezhet, de egyes utazási irodák ajánlataiban akár két legyet is üthet egy csapásra az utazó: egy háromnapos (2 éjszakás), autóbuszos út keretében a velencei és a rijekai karnevált is megtekintheti, 35 ezer forint ellenében.

Szintén olasz

Olaszország a velencei mellett számos egyéb híres karnevállal büszkélkedik, amelyek között a leglátványosabbnak minden kétségen kívül a viareggioi számít a hatalmas papírmasébábjaik miatt, amelyeket a viareggioi emberek egy hangárban készítenek el. A fesztiválon – amelynek története 1873-ig nyúlik vissza – a szatírizmusé a főszerep, a figurákkal ugyanis ismert közéleti szereplőket, politikusokat gúnyolnak ki, legyen az Romano Prodi miniszterelnök, avagy az ellenzék vezére, Silvio Berlusconi. A kocsikészítő-mesterek munkáját egyébként egész évben meg lehet tekinteni egy múzeumban.

A papír bábuk felvonulására február 4-én, 11-én, 18-án, 20-án és 25-én kerül sor, s az idén is több százezer turistára számítanak. Ötnapos autóbuszos út keretében 60 ezer forintért látogatható a viareggioi karnevál, ám aki egyénileg utazik, annak számolnia kell azzal, hogy a belépőjegy 13 euróba kerül.

Olaszország egy másik érdekességgel is szolgálhat az érdeklődőknek, az Ivrea-i karnevál február 21-én a híres narancsdobálással ér véget.

Plusz egy évszak

Február 15-21. között rendezik meg a kölni karnevált, amelyet a helybéliek ötödik évszaknak neveznek. A karnevál során – amely 178 éves múltra tekint vissza – a város utcáit maskarás-jelmezes felvonulók tömegei lepik el, s egymást érik a parádék és a bálok. A látványos esemény évről évre több mint egymillió látogatót vonz a németországi városba, amelynek fő eseményei közé tartozik a boszorkányok bálja, avagy a Rózsák Hétfője. Aki szívesen részt venne a karnevál egyes rendezvényein, 4-10 ezer forintos belépőjegyárak közül válogathat.

Ha virágkarnevál, akkor a legtöbbeknek Nizza jut eszébe. A francia Riviéra városát február 16-március 4. között karneváli felvonulások, virágparádék, koncertek, tűzijátékok „lepik el”. Több utazási iroda a nizzai fesztivált is igyekszik egy másik eseménnyel összekapcsolni, méghozzá a menton-i citromfesztivállal, ahol a turisták lenyűgöző, citromból készült kompozíciókat tekinthetnek meg. Egy hatnapos (öt éjszakás), autóbuszos út 80-90 ezer forintba kerül, míg ha kizárólag a nizzai virágkarneválra kíváncsi az utas, akkor egy négynapos (három éjszakás), félpanziós, ugyancsak autóbuszos út 60-70 ezer forintba kerül.

Busójárás Mohácson

Évtizedek óta sok ezren látogatnak el Mohácsra, hogy megtekintsék a busójárást, a magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb illetve legnépszerűbb eseményt. A böjti időszakot megelőző, hat napig tartó mulatság idén február 15. és február 20. között zajlik.


Még nem késő beöltözni 3

Busójárás Mohácson (MTI)



A XVIII-XIX. században még tiltott szokásokat a XX. század elején élesztették újjá. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. Ami azonban a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Az utazási irodák 3500-5000 forintért kínálnak egy egynapos, buszos kirándulást Mohácsra, amelynek keretében bele lehet kóstolni a farsangi karnevál ízébe. Ha viszont szívesen ott-töltenének az érdeklődők még egy-egy éjszakát, akkor 7-8 ezer forintos (kétágyas) szállodai szobaárakkal számolhatnak fejenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik