Élet-Stílus

Bizarr külsejű dinoszaurusz Európából

Portugál és spanyol paleontológusok a Portugáliában 1999-ben megtalált dinoszaurusz-maradványokról megállapították, hogy Európa első Stegosaurusával van dolguk. Korábban ennek az óriáshüllőnek a maradványaira csak Észak-Amerikában bukkantak.

A lelet alátámasztja azt a feltételezést, hogy valaha a két földrészt számtalan földhíd kötötte össze, és a dinoszauruszok ezeken keresztül vándorolhattak a kontinensek között.

A dinoszauruszok korának első 185 millió évében a mai kontinensek még egy, óriáskontinenst alkottak. Ezt nevezték Pangeának. A jura időszak végén, 150 millió éve a szuperkontinens lassan darabjaira esett: törés keletkezett Észak-Amerika és Európa, valamint Európa és Afrika között. A kontinensek távolodni kezdtek, és megszületett az Atlanti-óceán.


Bizarr külsejű dinoszaurusz Európából 1

A kemény kinézet békés növényevõt álcáz


A több millió éves átalakulás során a tengerszint hol emelkedett, hol csökkent, és a távolodó földrészek között ideiglenes szárazföldi hidak képződtek. Így a szárazföldi állatok átjuthattak egyik kontinensről a másikra.

Amerikában a Stegosaurus szinte ikonnak számít, a filmekben általában ez a dinoszaurusz tűnik fel. A bizarr kinézetű állat növényevő volt. A hátán kimeredő tüskés lemezek félelmetessé tették, bár mostanában a kutatók inkább úgy vélik, hogy a hegyes kinövések a párválasztásban játszottak szerepet.

Az európai leletre Portugália középső részén, Batalha város közelében bukkantak. A Stegosaurust megelőzően az egyetlen dinoszaurusz faj, amelynek maradványait Észak-Amerikában és Európában is megtalálták, a Tyrannosaurus rexhez hasonló, ragadozó Allosaurus volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik