Élet-Stílus

Olasz focibotrány: a fiatalok már játszhatnak

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) kedden engedélyezte, hogy ifjúsági és serdülő mérkőzéseket rendezzenek az országban. A nagycsapatok eközben jelezték, hogy már most hétvégén pályára lépnének.

A keddi döntésnek köszönhetően meg lehet rendezni az 59. alkalommal kiírt Karnevál Kupa nemzetközi tornát, amelyre Viareggióban kerül sor. A nagyszabású rendezvényen részt vesz szinte valamennyi első és másodosztályú klub utánpótláscsapata, külföldről pedig, olyan együttesek érkeztek, mint az izraeli Maccabi Haifa, a belga Anderlecht, az orosz Szpartak Moszkva vagy a szerb Crvena zvezda, de afrikai, észak-, közép- és dél-amerikai, valamint ázsiai csapatok is indulnak.

A nagyok sem akarnak várni, már a hétvégén szeretnék folytatni a bajnoki küzdelmeket, de nem zárt kapuk mögött – mondta Maurizio Zamparini, az FC Palermo elnöke közvetlenül az Olasz Labdarúgó Liga keddi, római ülése után. A szervezet és annak tagjai ezzel egyértelműen a kormány törekvéseivel szemben foglaltak állást.

Meg kell védeni a szurkolókat

A hétvégi fordulóra nem sok az esély azok után, hogy Giuliano Amato olasz belügyminiszter parlamenti felszólalásában megígérte, ellenáll a nyomásnak, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a futballhoz kötődő erőszaknak a szigorú biztonsági előírások betartatásával véget vessen.

“Nyilvánvalóan sokan fognak annak érdekében megnyilvánulni, hogy a bajnokság minél hamarabb folytatódjon, mivel a klubok érdeke ezt diktálja, és az állam bevétele is részben ettől függ. Nekünk azonban kötelességünk megvédeni rendőrségünket és állampolgárainkat” – fogalmazott a tárcavezető.

A stadionok nagy része nem biztonságos

A tragédia nyomán a kormány képviselőinek, az olimpiai bizottságnak és a labdarúgó-szövetségnek a képviselői hétfő este közösen arról határoztak, hogy a jövőben csak azokban a stadionokban lehet majd nézők előtt mérkőzéseket rendezni, melyek minden szempontból megfelelnek a biztonsági előírásoknak. Különböző források eltérő adatot közöltek arról, hogy jelenleg hány stadion felel meg ezeknek, de hatnál többet egyik sem említett. A kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen előkészíti a stadionokra vonatkozó, várhatóan minden eddiginél szigorúbb új szabályozást.

“A polgárok nyugalma többet nyom a latban, mint a gazdasági érdekek, melyek azt mondatják egyesekkel, hogy a show-nak folytatódnia kell” – utalt Amato Antonio Matarresének, az Olasz Labdarúgó Liga elnökének kijelentésére, mely szerint az ideiglenesen felfüggesztett bajnoki pontvadászatnak minél hamarabb újra kell indulnia.

Megkerülték az előírásokat a klubok

“A labdarúgás hatalmas üzlet, remekül működő rendszer, melyhez sajnos hozzátartoznak a fájdalmas halálesetek is. Nem szabad ezért megsemmisíteni egy sportágat. A futball egy külön iparág, a népszerűség sajnos nemcsak örömmel jár együtt, de a fájdalmat is el kell viselni. El tud valaki képzelni egy működő ipart, melyben egyszer csak bezárják a gyárakat anélkül, hogy tudnák, mikor nyitják ki őket újra?” – nyilatkozott korábban a ligaelnök.

Amato kedden többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években számos klub nem tekintette magára nézve kötelezőnek a biztonsági előírások betartását, közülük néhány úgy bújt ki a kötelezettségek teljesítése alól, hogy papíron 9999 férőhelyesnek tűntette fel az egyébként nagyobb stadionját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik