Élet-Stílus

Lefújták a BA-sztrájkot

Az utolsó pillanatban lefújták a British Airways légi utaskísérőinek keddre és szerdára meghirdetett sztrájkját, amely a cég összes budapesti járatát is érintette volna a két napon.

Nem megerősített hírek szerint törölték a két későbbi, február első felére meghirdetett, egyenként 72 órás sztrájkot is. A BA és a közlekedési dolgozók szakszervezetének (TGWU) legfelső vezetése egész hétvégén és még hétfőn is tárgyalt. A két fél hétfő délután, sajtóértekezleten tárja fel a megállapodás részleteit.

A British Airways már múlt pénteken közölte, hogy törölte keddre és szerdára a Heathrow repülőtérről induló összes járatát, köztük a napi három budapestit is, valamint a Gatwickről induló belföldi és európai járatait.

A törlések összesen 1300 járatot és 150 ezer utast érintettek volna; egyelőre nem világos, hogy a két napon végül pontosan hány járat fog mégis elindulni.


Sztrájk helyett csúszás


A BA hétfő délután közölte: jóllehet a sztrájkot végül lefújták, a megállapodás túl későn jött ahhoz, hogy a következő két napon minden járat fennakadás nélkül elindulhasson. Arról, hogy kedden és szerdán mely járatok fognak végül felszállni, a hétfő délutáni londoni sajtótájékoztatón Willie Walsh vezérigazgató is csak annyit tudott mondani: azt kéri az utasoktól, hogy érdeklődjenek a helyi BA-irodákban, vagy keressék fel a cég honlapját.


A hírek szerint mindazonáltal utasok tízezrei foglalták át jegyüket más időpontokra, illetve más légitársaságokra a sztrájk lefújása előtt. A rivális légitársaságok nem is titkolták, hogy jól jött nekik a BA-t sújtó munkajogi vita, amelyet kedvezményes reklámakciókra is felhasználtak.


A Ryanair, a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság közölte, hogy “megugrottak” foglalásai, és a cég jegyfoglaló honlapjának látogatottsága 25 százalékkal emelkedett. Hasonló közleményeket adott ki az easyJet és a Virgin Atlantic is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik